Wij delen hidden gems in Portugal om de Valentijn in je naar boven te halen en je geliefde te verrassen. Vaar in een liefdesboot, slenter door historische dorpen, ervaar een avontuurlijke Tarzan en Jane kind of love in de subtropische bossen, of spot dolfijnen en flamingo's.
Aveiro-centrum-bootjes-kade.jpg

Wij zetten hieronder 6 tips op een rij voor de extra romantische sferen in Portugal:

1. Hidden beaches
Verras je geliefde en neem haar / hem mee naar een hidden beach. Pak Google Maps erbij en zoek op de kaart naar de meest kleine wegen. Dit zijn vaak de dirt-roads, want je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben. Na een bumpy ride kom je aan bij de meest rustige stranden en adembenemende uitzichten. We geven je een paar tips:

Op de grens tussen de Algarve en Alentejo vind je het prachtige strand Praia de Odeceixe. Het ligt in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een beschermd natuurgebied.
Praia do Ingrina - om dit strand te bereiken moet je de dirt-road er echt wel voor over hebben. Vanaf dit strand kun je prachtige wandeltochten maken en extra romantisch is dat je hier bijna niemand tegenkomt.
Ook is Praia da Amoreira - de naam zegt het al - een strand waar je zeker in de amor sferen komt. Dit strand in de Westelijke Algarve is uniek aangezien je hier, dankzij de monding van de rivier, zowel in zoet als zout water kan zwemmen.
In regio Porto e Norte vind je veel stranden die weinig bezocht worden door toeristen. Zo bevind je je op Praia de Moledo voornamelijk tussen de locals. Mocht je aan je date wat geschiedenis toe willen voegen: tegenover Praia de Moledo, op een klein rotsachtig eiland, dat bereikbaar is per boot, ligt het oude Forte da Ínsua. Gebouwd in de 15e eeuw en zeker een bezoek waard.
Langs de kust van de Algarve vind je Praia da Marinha, een strand dat door velen gezien wordt als een van de mooiste stranden ter wereld dankzij de kliffen en het heldere water.
Algarve-Lago-Marinha-Beach.jpg

2. Vaar een Liefdesbootje
Wat is er romantischer dan op de mooiste plekken in een bootje te varen?

Onder andere in de plaats Aveiro in Porto e Norte kan je dit doen. Hier vaar je met een elegante zeewierboot door de kanalen van de stad langs de traditionele gekleurde huizen.
Ook de Douro rivier is een perfecte plek voor een romantische tocht op een van de traditionele houten boten, ook wel Rabelos genoemd. Je vaart langs historische dorpjes, wijngaarden en nog veel meer.
Een andere unieke route is het varen langs de kust van de Algarve, waarbij je langs kliffen en door grotten vaart. Je kan deze tocht georganiseerd doen of, wanneer je een vaarvergunning hebt, op eigen kracht met een huurbootje.
Mocht je je geliefde extra willen verrassen, dan trek er op uit tijdens een boottocht naar de Berlengas Archipelago in Centro de Portugal. Hier kijk je je ogen uit op de verschillende kleine strandjes op Berlenga Island. Je stapt op de boot in havenstad Peniche en je brengt de rest van de dag door in een paradijselijke omgeving.
Berlengas.jpg

3. Samen offline in dorpen en steden waar de tijd heeft stil gestaan
In Portugal geen gebrek aan unieke en historische dorpen en vestingsteden, waarvan er veel zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Slenter samen door de romantische straten van Tavira en wandel van de ene kant van de stad naar de andere kant via de Romeinse brug: Ponte Romana. De straatmuzikanten op deze brug geven jouw date die extra vibe. Ook telt Tavira meer dan 30 (!) kerken, hier kun je samen zeker even een kaarsje branden en een liefdeswens doen.
Zie hoe de tijd stil lijkt te hebben gestaan in Carrapateira in de Algarve, waar je de oudere bevolking op een bankje voor de dorpskroeg ziet genieten. Via de Pontal da Carrapateira - een houten pad over de duinen - kom je hier op een van de mooiste uitzichtpunten terecht vanwaar je de kustlijn en het strand ziet.
Ontdek het middeleeuwse stadje Monsaraz in Alentejo. Dit is een van de oudste plaatsen van Portugal die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het land. Ga terug in de tijd tijdens het beklimmen van de Castelo, of bekijk de Matriz de Nossa Senhora da Lagoa - de eyecatcher van het stadje.
Een van de best bewaarde vestingsteden van Centro de Portugal is Óbidos. Hier proost je samen op de liefde met een glaasje Ginja de Óbidos in je hand. De ginja komt uit Óbidos en is gemaakt van de Mariquinhas, een specifieke kers.
In de 18e-eeuwse Quinta das Lágrimas in Coimbra, gelegen in Centro de Portugal, eet je in het kleinste restaurant van het land. Hier gaat het enkel om jullie twee en kunnen jullie helemaal in elkaar opgaan.
De omgeving van de dorpjes is vaak ook schitterend, zo is het landschap rondom Sintra in de regio Lisboa en Bussaco in Centro de Portugal zeer geschikt voor een romantische picknick of wandeling. Hier kun je fijn samen turen over de vergezichten.
Obidos.jpg

4. Samen op avontuur: Tarzan en Jane kind of love
Wil je je even helemaal in een andere wereld begeven met zijn tweeën? Sla de Azoren en Madeira dan zeker niet over! Op de Azoren vind je tropische watervallen en hotsprings. Voel je als Tarzan en Jane terwijl je tussen de canyons door slingert en met een plons eindigt in een schitterende lagoon. Voor nog meer avontuur en hogere sferen ontdek je het eiland Madeira via een kabelbaan. Het bloemeneiland kent er maar liefst zeven. Op Madeira bevindt zich het grootste laurierbos ter wereld, namelijk het Laurisilva. In dit subtropische bos kan je, het beste samen met een gids, de mooiste wandelingen maken.
Azoren-oase.jpg

5. Romantische vibes met dolfijnen en flamingo´s
In Portugal zijn er ook volop dieren te spotten:

Zo kan je in de Algarve op verschillende plekken flamingo’s tegen komen. Tussen november en maart maak je de grootste kans om ze te zien in de lagoons en wetlands in de buurt van de plaatsen Tavira en Olhão.
In Comporta in Alentejo ga je op zoek naar dolfijnen die in de riviermonding leven. Dit behouden natuurgebied is uniek en heeft een rauw en onaangetast randje.

6. Tip van Anouk van Haaster - PR Consultant @ USP en woont momenteel in Sagres
Mijn naam is Anouk en ik woon op dit moment in Sagres in de Algarve. Ze noemen Sagres ook wel: ´the end of the world´, aangezien het het meest Zuidwestelijke puntje van Europa is. Die tip om vooral de kleine wegen op Google Maps te zoeken, kwam zeker van mij. Er zijn hier zoveel prachtige plekken om de zonsondergang of -opkomst te bekijken, dus of je nu links of rechtsom gaat - hier in de omgeving van Sagres (en eigenlijk in heel Portugal) kom je altijd op de mooiste plekken uit. Aangezien het voor mij niet om de eindbestemming gaat, zorg ik ervoor dat ik ook altijd geniet van de weg (lees: de bumpy road) er naartoe. De zachte roze pasteltinten hier in de ochtenden en avonden maken het uitzicht over zee elke dag weer extra romantisch. Ik hou ervan om eerst heerlijk samen te gaan surfen en vervolgens met een wijntje (of een Sagres biertje - hoe toepasselijk) lekker te genieten van het uitzicht op 1 van de kliffen. Wat je hier zeker niet mag missen is het uitzicht vanaf het fort van Sagres en vanaf de vuurtoren van Cabo de São Vicente. Neem de ongebaande paden en verras je geliefde met nieuwe avonturen én uitzichten. Succes gegarandeerd :).
Anouk_van_Haaster_Bart_Mateman_Praia_da_Salema.jpg