Nederlands Kampioen Oestersteken 2022 is: Manuela Kriekaard

14-9-22. Marieke Kriekaard wint het NK Oestersteken en is daarmee als eerste vrouw alle mannen de baas.
Oestersteken-NK-22-prijsuitreiking.jpg

Op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. heeft voor de tiende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022 plaatsgevonden. Dit is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt. 

Dit jaar deed een record aantal stekers mee. Van de veertien aangemelde deelnemers, won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere kennen in de Yerse.
Oestersteken-NK-22-wedstrijd.jpg 

Gwen Lejuez, werkzaam bij Oesterwijf in Den Bosch, streed mee in de voorrondes en was positief verrast. “Dit is mijn eerste keer op het NK, spannend want normaal werk ik met creuses en niet met platte oesters. Het is echt een tof evenement waar een gemoedelijke sfeer hangt en je dus makkelijker kunt netwerken. Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee.” 

De Finale
De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel: “Beste Oestersteker van Nederland.” 

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), DP Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse), Asher Bachrach (van cateraar Zijpe Stijl) en Teun Blenkers (van cateraar Zijpe Stijl) is de uiteindelijke winnaar uit de bus gekomen. 

Kriekaard, “Het was de vierde keer dat ik meedeed met deze wedstrijd, steeds stond ik in de finale maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgden er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots de Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.” 

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. 

Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd. Voor hem was het de laatste keer dat hij als notaris bij het NK aanwezig was. 

De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats werden ingenomen door Davey Lamper en Bas de Koeijer. 

Tijdens en na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes van restaurant Codium uit Goes en konden zij proeven van de prachtige wijnen van wijnimporteur Anfors Imperial. 

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken dat in Yerseke op de oesterputten heeft plaatsgevonden.