Stijging verkoop tweedehands EV's door subsidie van 2.000 euro

18-1-22. Sinds er 3 januari weer subsidies aangevraagd kunnen worden voor het kopen van een elektrische auto, is de interesse voor elektrische tweedehands auto’s toegenomen. Dat blijkt uit data van Gaspedaal.nl.
Gaspedaal-stijging-EV-22-stekker.jpg

In de eerste week nadat het budget vrijkwam werd er 19% meer gezocht op elektrische tweedehands auto's in vergelijking met een maand eerder. Kopers van elektrische tweedehands auto’s kunnen ook subsidie krijgen, het bedrag valt alleen iets lager uit. Wie een nieuwe elektrische auto koopt of via private lease gaat rijden, kan een subsidie van 3.350 euro krijgen. Wie een tweedehands elektrische auto koopt, kan 2.000 euro tegemoet zien. Van de regeling wordt tot dusverre dankbaar gebruikgemaakt: de subsidiepot voor nieuwe auto’s staat na de eerste tien dagen al ruim 31% lager. Voor occasions is meer dan 25% aangevraagd.

Duurzaam
Uit verdere data van Gaspedaal.nl blijkt dat inmiddels 18% van de consumenten zoekt naar een duurzamere auto (elektrisch, hybride, waterstof). Precies een jaar geleden was dat nog 10%.

Ingrid Spierts, marketingdirecteur van onder meer Gaspedaal.nl: “We zagen vorig jaar al dat er steeds meer interesse is voor duurzame tweedehandsauto’s. Nu er meer beschikbaarheid is en het financieel ook interessanter wordt, zien we dat de duurzame tweedehands auto steeds populairder wordt bij de consument. Consumenten zoeken duidelijk een goede balans tussen duurzaamheid en het financiële plaatje.”

Diesel
Opvallend: in de maanden september, oktober en november van 2021 nam de interesse naar tweedehands dieselauto’s toe. In september werd er 8% meer gezocht dan de maand ervoor, daarna steeg de vraag respectievelijk met 2% en 4%. De kans is groot dat dit het gevolg was van de benzineprijzen die in deze periode naar recordhoogtes stegen – hoewel de dieselprijzen eveneens toenamen tot historische hoogten. In de eerste week van januari 2022 is de vraag naar dieselauto’s weer teruggezakt naar het oude niveau.