Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Toertocht Serfaus-Timmelsjoch-Serfaus 280 km

VTO Timmelsjoch6-6-17. Een toertocht vanuit het Oostenrijkse Serfaus over de Timmelsjoch die je vindt op de USB-stick van VTO.

 

Het Kaunertal
Het Kaunertal is één van de mooiste zijdalen van het Oberinntal. De vallei boort zich 25 km diep in de Ötztaler Alpen, terwijl aan beide zijden van het dal meerdere drieduizenders de hoogte insteken. De topper van deze indrukwekkende bergmassa is de Wildspitze met een hoogte van 3774 meter.

Serfaus kabelbaan

Als u de mogelijkheid heeft, ga dan even maar boven want op de Gepatschferner gletsjer verzamelt zich het smeltwater in het Gepatsch-stuwmeer. U kunt er het hele jaar door skiën en mede daardoor is het toeristische gezien een interessante plaats geworden. Interessant is ook de “Maria Himmelfahrtkirche” in Kaltenbrunn, dat al vanaf 1272 een bedevaartsoord is. De “Madonna met Kind”, zou doodgeboren baby’s weer tot leven kunnen wekken. Feichten is het hoofddorp van het Kaunertal en ligt er middenin.
Kaunerberg ligt met z’n vele kleine buurtschappen op een hoogte tussen 1270 – 1600 m op de zonnige zuidhellingen van het dal. Ook Kauns ligt aan de zuidzijde aan de ingang van het dal. Het dorp wordt overheerst door de machtige burcht Berneck, die in vervlogen tijden waakte over de toegang van het Kaunertal.

Kaunertal

Kaunerberg
U neemt in Prutz de weg naar Faggen, komt in Kauns en gaat de Kaunerberg op. Richting Piller geeft het bord aan, u doet het en komt op de L63, een klimmende weg die u naar boven voert. U krijgt adembenemende uitzichten over het diep onder u wegdraaiende Oberinntal. De weg is smal, maar goed en zonder gevaar te berijden. U gaat de komende 30 kilometer echt het binnenste van Tirol bekijken om daarna het Ötztal te gaan bezoeken.

Kaltenbrunn processie

Het Ötztal
Het Ötztal loopt in noord-zuidelijke richting en is met zijn 65 km lengte het langste zijdal van het Inndal. Het dal scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen. Op de beide oevers van de Ötztaler Ache, een zijrivier van de Inn, strekt het langgerekte Ötztal zich in de Stubaier Alpen uit. Hoog reizen de toppen van boven de 3500 meter boven de B186 uit. Bekijk even de kleurrijke huisgevels in Ötz en de Pilburger See.
Na het neerstorten van een gedeelte van een berg, ontstond op natuurlijke wijze de Pilburger See. Het schilderachtige meer biedt ruimte voor diverse vormen van waterrecreatie. Van noord naar zuid zijn verschillende terrassen aanwezig, waarin het landschap en het klimaat varieert van uitgestrekte boomgaarden en graanvelden aan de ingang van het dal tot uitgestrekte gletsjervlakten diep in het dal. Slechts 7% van het Ötztal wordt bewoond. U bezoekt er o.a. Ötz, Au, Sölden en Obergurgl. Hoog steekt de 3163 meter hoge Nederkogl boven de dorpen uit. Iets verder bij Hochsölden verlaat u het dal en beklimt u de Timmelsjoch.

Serfaus rondrit kaart

Timmelsjoch
De Timmelsjoch is een 2509 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. De pas verbindt Sölden in het Ötztal met St. Leonhard in Passeier in het Passeiertal richting Merano. De Timmelsjoch scheidt de Ötztaler Alpen van de Stubaier Alpen en is gelegen tussen twee bergtoppen, de Jochköpfl 3141 meter hoog in het noordoosten en de Wurmkogl 3082 meter in het zuidwesten.
De pas is veel minder druk dan de Rechenpass die u straks gaat berijden. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam er een plan op tafel om een weg aan te leggen over de Timmelsjoch. In 1955 werd de weg aan de noordzijde aangelegd, het zuidelijke gedeelte werd al in 1933 gebouwd. Pas in 1968 werd de straat in beide richtingen voor het verkeer vrijgegeven.

VTO Timmelsjoch

De Timmelsjoch is normaal gesproken vanaf half juni tot half oktober berijdbaar en met name vanwege de grote stijgingen verboden voor vrachtverkeer. Het is de hoogste grensovergang van Oostenrijk en wordt druk beklommen door toeristen. Op warme dagen is het een geliefd uitstapje voor de automobilist en de motorrijder.
De Timmelsjochstrasse, waar tol wordt geheven, gaat in grote bogen omhoog en heeft een stijgingspercentage van 11%. Op een hoogte van ruim 2500 meter bereikt u de Italiaanse grens. Na de grensovergang is de afdaling 28 kilometer lang, bochtig en biedt u ongekende uitzichten tot in St. Leonardo in Passiria in Zuid-Tirol.

Serfaus dal

Zuid-Tirol
Zuid-Tirol heeft tot de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk behoord, daarna is het Italiaans grondgebied geworden. U zult merken dat de temperatuur aan deze zijde van de bergen enkele graden hoger is dan aan de Oostenrijkse zijde. Verwonderlijk is het dan ook niet dat u soms het idee krijgt dat u door de Betuwe toert. De ene fruitboomgaard volgt de andere op en een appeltje plukken is geen enkel probleem.

Serfaus lucht

Merano
Merano ligt in een dal op de kruising van het Passeiertal, de Vinschgau en het Ultental en wordt omgeven door bergen met een hoogte van tussen de 1500 en 3335 meter. Alle dorpen in het Meraner Land liggen binnen een straal van 14 km van het centrum van Merano, waar u het idee krijgt in een chique kustplaats met een brede boulevard en palmen beland te zijn. Maar de stad ligt midden tussen de bergen en staat bekend als kuuroord.
Tot voor enkele jaren kon u rustig alle dorpen die tussen Merano en de Reschenpass lagen bezoeken, maar door de aanleg van verschillende tunnels zijn de SS38 en de SS40 buiten de kernen om gelegd. Het is mooi toeren door het dal met zijn vele vergezichten en aangrenzende dorpen. Als u een van de dorpen wilt gaan bekijken, dan wijkt u even van de route af en komt altijd weer op de dalweg uit. Voor de ervaren motorrijders bestaat de mogelijkheid om 7 kilometers na Schlanders rechts naar boven te rijden. Een smalle geasfalteerde weg voert u vervolgens over de bergkam, zonder afrastering, naar het 20 kilometers verder liggende Tarces, waar u de route weer op kunt pakken. Na Tarces ligt links de Reschensee met de mooie Reschenpass, welke u weer toegang geeft tot Oostenrijk.

Lees meer over de USB-stick met 800 toertochten voor auto's en motoren op: http://www.ab-magazine.nl/toerisme/7295-800-toertochten-voor-auto-en-motor-op-1-usb-stick 

Nog meer informatie over de USB-stick met 800 toertochten vind je op: http://www.vtotc.nl/?action=viewCat&cid=136&lid=1 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens