MICHELIN Agilis 3 zomerband voor bestelwagens

MICHELIN Agilis3 198-12-19. Na de introductie van de MICHELIN Agilis CrossClimate vorig jaar, heeft Michelin de ontwikkeling van het aanbod banden voor bestelwagens voortgezet. Het resultaat is de MICHELIN Agilis 3.

 

 

Deze zomerband biedt een hoge mate van veiligheid op nat wegdek en een uitstekende energieefficiëntie (brandstofbesparing en reductie van de CO2-emissie*). Robuustheid en lange levensduur, allebei eigenschappen die karakteristiek zijn voor het merk Michelin), bleven behouden.
Michelin zet zich in voor een strategie van duurzame prestatie. Die geldt voor al zijn producten, van personenauto- tot bedrijfswagenbanden. De keuzes die Michelin bij het ontwerp maakt, zorgen voor een efficiënter gebruik van materialen en middelen en voor een hoog prestatieniveau gedurende het gehele leven van de band. Zo wordt de impact op het milieu verkleind en gaat een band langer mee. Dat zijn zeer belangrijke punten voor professionele partijen in het stadsvervoer en bezorging, maar ook voor kleine en grote bedrijven, die hun exploitatiekosten willen verlagen en hun milieuvoetafdruk willen verkleinen zonder concessies te doen aan de veiligheid. Om de gehele sector daarbij te ondersteunen, biedt Michelin banden aan die van de eerste tot en met de laatste kilometer veilig zijn en goed presteren**.
MICHELIN Agilis3 19
De rolweerstand van een band is verantwoordelijk voor ten minste 20 % van het brandstofverbruik van een voertuig***.
De nieuwe MICHELIN Agilis 3 weegt gemiddeld een kilo minder dan een band van de vorige generatie. Er worden dus minder natuurlijke hulpbronnen gebruikt voor de productie van die band. En aan het einde van zijn leven, resteert er minder te verwerken afval.
Volgens interne testen van de Groep, kan deze nieuwe band de gemiddelde CO2-uitstoot van een bestelwagen, over 20.000 afgelegde kilometers****, met 100 kg verminderen. Dat komt overeen met de CO2-opslag van ongeveer 3 bomen**** en een daling van het brandstofverbruik met 0,2 liter/100 km. Dus een besparing van € 100.

Tijdens het gebruik verbeteren bepaalde prestaties van een band; met name het remgedrag op droog wegdek en het brandstofverbruik. Maar het remgedrag op nat wegdek wordt slechter naarmate een band verder slijt. De MICHELIN Agilis 3 is ontwikkeld om beter te presteren qua remgedrag op nat wegdek tot aan de wettelijk voorgeschreven minimale profieldiepte (1,6 mm). De nieuwe MICHELIN Agilis 3 heeft een A-klassificatie voor remgedrag op nat wegdek in nieuwe staat (volgens de regelgeving van het Europese bandenlabel). Hij blijft op dit punt echter ook zeer goed presteren in versleten staat*****: de resultaten blijven dan ruim binnen****** de veiligheidsmarges die de wetgever oplegt voor nieuwe banden. Dit resultaat wordt verkregen dankzij EverGrip technologieën, met name:
Een innovatieve rubber compound met een grotere dichtheid van silica en roet. De dosering daarvan is geoptimaliseerd om gedurende het gehele leven van de band bij te dragen aan de veiligheid bij het remmen op nat wegdek.
Een nieuw loopvlakprofiel met:
Diepe groeven: de profielblokken van het loopvlak garanderen een goede flexibiliteit waardoor het gedrag op nat wegdek verbetert.
U-vormige groeven: profielblokken met meer verticaal gerichte lamellen vergroten de groef/loopvlakverhouding bij een profieldiepte van 2 mm om water efficiënter af te kunnen voeren totdat de minimaal vereiste profieldiepte (1,6 mm) is bereikt.

Michelin heeft voor het eerst twee technologieën voor bedrijfswagenbanden toegepast op banden voor lichte bestelwagens:
een rubber compound die beter bestand is tegen afschuren.
een gepatenteerde technologie voor het loopvlak om het vasthouden van kiezelsteentjes tegen te gaan.
Tot slot heeft Michelin, in het kader van de veiligheid, de zijwandbescherming overgenomen die werd geïntroduceerd bij de MICHELIN Agilis CrossClimate en die bestaat uit “schilden” die bovenop de zijwanden zijn aangebracht om beschadigingen te voorkomen.
De nieuwe MICHELIN Agilis 3 is wederom een bewijs dat de Groep zich met een strategie voor duurzame prestaties inzet voor de ontwikkeling van een veiligere, schonere, toegankelijkere en efficiëntere mobiliteit.
De MICHELIN Agilis 3 komt vanaf april 2020 op de markt in 12 afmetingen. Eind juli 2020 volgen er nog eens 24 afmetingen waardoor de behoeften van de sell-in markt met 75 % worden afgedekt.

* Klasse B voor rolweerstand.
** De laatste kilometer gaat tot aan de wettelijk vereiste minimale profieldiepte (1,6 mm).
*** Interne berekeningen uitgevoerd in Ladoux (Technology Centre, Clermont-Ferrand – Franrijk): technisch communiqué van 27/09/2016, over “Grondstoffen, brandstofverbruik en CO2-emissies gelieerd aan de voortijdige vervanging van personenwagenbanden”.
**** Gebaseerd op een intern onderzoek ‘Analyse Levenscyclus’ in september 2019 uitgevoerd door het Michelin Technology Centre, waarbij een vergelijking werd gemaakt van de MICHELIN Agilis 3 en de MICHELIN Agilis+, in de afmeting 235/65R16 115/113R.
De Agilis 3 vermindert de CO2-emissie per band met 1,3 kg per 1000 km ten opzichte van de Agilis +. Een voertuig met vier Agilis 3 banden, dat 20.000 km/jaar aflegt beperkt de CO2-emissie met 104 kg. Een boom kan gemiddeld tot 35 kg CO2 per jaar opslaan (afhankelijk van de soort en leeftijd van de boom). Bron: Michelin CSR & Sustainable development platform. De berekening is gebaseerd op interne schattingen met als hypothese dat de band in zijn eerste leven 60.000 km aflegt. Dus 60.000 km x 0.12 l/100 km x € 1.4/l) =
€ 100.
***** Slijtage gemeten op een machine tot aan de slijtagegraadindicator in het loopvlak, conform de Europese regelgeving voor een slijtagegraadindicator in het loopvlak ECE R30r03f.
****** Resultaat van een remtest op nat wegdek vanaf een snelheid van 80 tot 20 km/uur, uitgevoerd door TÜV SÜD Product Service, op verzoek van Michelin, in augustus 2019 met een afgesleten Agilis 3 in de afmeting 235/65 R16 115/113 R, gemonteerd onder een MB Sprinter 316CDI