RAI start weer met jaarlijkse fietsverlichtingscampagne

RAI-Keurmerk-Fietsverlichting-thumb.jpg30-10-22. ‘Kijk verder!’ Morgen begint de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van de RAI vereniging. Goede fietsverlichting is noodzakelijk voor een fietser zijn zicht op de weg en voor zijn eigen zichtbaarheid.

 

Onderzoek toont aan dat goede fietsverlichting bijdraagt aan de verkeersveiligheid Met de wintertijd,die dit jaar zaterdagnacht 29 oktober ingaat en de donkere periode die voor ons ligt, is het extra belangrijk om fietsers bewust te maken van het belang van goede fietsverlichting. RAI Vereniging start daarom maandag 31 oktober, via het onafhankelijke RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF), opnieuw de jaarlijkse campagne ‘Kijk verder!’.

Fietsverlichting draagt op twee manieren bij aan de verkeersveiligheid. Allereerst zorgt het voor betere zichtbaarheid van de fietser in het verkeer en ten tweede kan een fietser met goede verlichting zelf ook beter zien. Erg belangrijk, want onderzoek van Veiligheid NL van dit jaar toont aan dat 44% van de fietsongevallen eenzijdig zijn. Dit betekent dat er geen botsing is tussen twee reizigers, maar er bijvoorbeeld een obstakel niet gezien is.  

Onderzoek van RAI Vereniging uit 2021 onder fietsers toont gelukkig aan dat zo’n 82 procent van de ondervraagden fietsverlichting gebruikt in het donker. Het merendeel, 80 procent van de ondervraagden, maakt gebruik van vaste verlichting. Het risico voor fietsers om bij duisternis slachtoffer te worden van een ongeval neemt met zo’n 17% af met een werkend voor- en achterlicht. Dat bleek twee jaar geleden uit een studie van het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu.
RAI-Keurmerk-Fietsverlichting-logo.jpg

Meerwaarde RKF-fietsverlichting
Fietsverlichting kun je overal kopen, maar de kwaliteit verschilt enorm en de Nederlandse wet schrijft geen specificaties voor aan de verlichting. Dus hoe weet je nu of het om de goede verlichting gaat? Het RKF-Keurmerk, opgericht door RAI Vereniging, helpt Nederlanders sinds 2012 om kwalitatief goede fietsverlichting te herkennen. De verlichting moet aantoonbaar voldoen aan een uitgebreide (internationale) set van eisen. Voor de consument is de goedgekeurde verlichting herkenbaar door een sticker van het keurmerk. Volgens RAI Vereniging kan vanaf 15 euro goede fietsverlichting worden gekocht, voorzien van het RKF-keurmerk. Fietsverlichting voorzien van dit keurmerk geeft niet alleen garantie voor goed zicht en zichtbaarheid, maar heeft vaak ook een langere levensduur dan veel goedkopere verlichting. Uit ons publieksonderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagde fietsers wil dat fabrikanten nieuwe fietsen standaard voorzien van verlichting die bij schemering automatisch aangaat. Bij nieuwe fietsen hoort dit gelukkig steeds vaker tot de standaarduitrusting.

Kijk verder! campagne
‘Kijk verder!’. Met die slogan heeft het RKF op initiatief van RAI Vereniging ook dit jaar weer een campagne om fietsers bewust te maken van het belang van kwalitatief goede fietsverlichting. Goedgekeurde fietsverlichting is te herkennen aan een RKF-sticker. De campagne richt zich vooral op de ouders van kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Ouders spelen een cruciale rol bij het verhogen van het bewustzijn over verkeersveiligheid bij kinderen. Ook bij het gebruik van fietsverlichting.

Beschikbaarheid RKF fietsverlichting
RAI Vereniging is een samenwerking aangegaan met Dynamo Retail Group en haar winkelformules Bike Totaal en Profile ‘de Fietsspecialist’. Hierdoor is de RKF goedgekeurde fietsverlichting goed verkrijgbaar voor de consument. Inmiddels zijn zo’n 62 RKF goedgekeurde fietslampen verkrijgbaar. Met behulp van de koopwijzer op de campagnewebsite (kijkverder.nu) kom je er via een aantal vragen achter welke verlichting het beste bij jou past en kun je desgewenst de verlichting ook direct aanschaffen. Voor meer advies kan de consument ook terecht bij een Bike Totaal of Profile ‘de Fietsspecialist’ winkel in de buurt.