Frankrijk is de ideale bestemming voor een nazomerse trip

2-9-22. Mocht je nog geen afscheid kunnen nemen van de zomer, wees dan niet getreurd: in Frankrijk houd je het zomergevoel nog nét wat langer vast!
Frankrijk-nazomer-22-opening.jpg

In september heb je nog lang licht, zijn de temperaturen aangenaam en is het hoogseizoen voorbij, wat minder toeristen betekent. Pluk de vruchten van verschillende fruitsoorten, ga onbezorgd naar een van de eilanden voor de Franse kust of verken de unieke steden.

Pluk de dag 
Zodra de maand september zich aandient, zijn de druiven gerijpt, hangen de moerbeibomen vol vruchten, zijn de pepers vuurrood en blozen de appeltjes. Tijd om te oogsten! Wil je zien hoe een tros druiven verandert in wijn? Maak dan een fietstocht van 2 à 3 dagen over de ‘Voie de Vignes’ om het hele proces van dichtbij mee te maken. De route brengt je van Dijon naar Santenay langs lieflijke dorpen, zoals Meursault, Aloxe-Corton en Pommard. Kom ook zeker de derde zondag van november terug naar de regio Bourgogne-Franche-Comté voor de beroemde wijnveiling van Les Hospices de Beaune, een parel van gotische architectuur. Liefhebbers van Premiers en Grands Crus kunnen hun hart hier ophalen!

In het najaar zit ook de ciderproductie in Bretagne en Normandië niet stil. Er wordt dan volop geplukt en geraapt om vervolgens het fruit om te zetten in vloeibaar goud. Echte appeltjes voor de dorst! En zoals je zult merken, zijn er tal van activiteiten die je kunt doen rondom de ciderroute. Om de eindresultaten te proeven, kun je het beste naar een rooftopbar gaan om niet alleen te genieten van heerlijke drankjes, maar ook van de nog zwoele temperaturen en schitterende uitzichten.
Frankrijk-nazomer-22-appelcider.jpg

Eilandgevoel
Een goede plek om de nazomer te vieren zijn de verschillende eilanden die voor de Franse kust liggen. Ze zijn er in alle vormen en maten, met ieder z’n eigen karakter. Je waant je er echt in een andere wereld en dat, terwijl je niet eens zo ver hoeft te reizen! Voor de Côte d’Azur ligt bijvoorbeeld het groene Île des Embiez waar kreekjes, zoutmoerassen, ongerepte inhammen en wijngaarden het landschap vormen. Er is geen beton te bekennen en het autoverkeer wordt zeer beperkt. Lekker rustig dus! Het eiland Porquerolles kun je goed op twee wielen ontdekken, want er ligt zo’n 35 kilometer aan fietspaden. De mooiste plekjes volgens lokale bewoners? De Moulin du Bonheur, de Calanque de l’Indienne, de kliffen aan de noordkant en het zwarte strand van de Langoustier. Voor een spirituele ervaring moet je naar Saint-Honorat, ter hoogte van Cannes. Dit eiland behoort immers tot de Abdij van Lérins waar cisterciënzermonniken al 1600 jaar bidden. Je kunt er niet alleen mooie monumenten bekijken, maar ook de wijnen kopen die door de monniken op duurzame wijze worden geproduceerd.
Frankrijk-nazomer-22-Saint-Honorat.jpg

Als je een stuk doorvaart, dan kom je uit bij Corsica, een eiland dat ieder seizoen weer iets anders te bieden heeft. In het najaar zijn de temperaturen nog steeds aangenaam genoeg voor een duik in het water en is er nog van alles te doen. Zo moet je absoluut een bezoek brengen aan de stad Bastia waar je veel kunst en geschiedenis vindt. Daarnaast moet je de Corsicaanse keuken hebben geproefd: aziminu (vissoep), oesters, figatellu di Corsica (varkensworst), brocciu (kaas), fiadone (taart) of canistrellis (zoete biscuits). Als je nog puf hebt na al dit lekkers, kun je bijvoorbeeld wandelen langs de kust bij Bonifacio of op het noordelijk gelegen schiereiland Cap Corse.

Op pad in de stad
Lig je in de zomermaanden misschien liever aan het strand voor pampus, dan vind je het in de nazomer wellicht leuk om steden te verkennen. Neem nou het Baskische Bayonne: een enorm gastvrije stad met een kleurrijk historisch centrum, interessante streetart en een zeer verleidelijke specialiteit, chocola!
Frankrijk-nazomer-22-Bayonne.jpg
Het Normandische Rouen is een echte universiteitsstad wat zorgt voor een levendige sfeer. Al wandelend door de geplaveide straatjes voel je de historie om je heen: vakwerkhuizen, kerken, de beroemde kathedraal met de hoogste torenspits van Frankrijk, het prachtige monumentale uurwerk Gros Horloge en de geweldige musea. En dan hebben we nog het op en top Bretonse Rennes. De Place des Lices is een van de mooiste en oudste marktpleinen van Frankrijk waar je iedere zaterdagochtend de lekkerste producten kunt kopen. Ook wordt er standaard het derde weekend van september een rommelmarkt georganiseerd; de grootste van Frankrijk na de Braderie de Lille! Er zijn genoeg leuke boetiekjes om in rond te snuffelen en fijne parken, zoals Parc des Gayeulles, om lekker te niksen. En je mag niet weg voordat je typische galettes (hartige pannenkoeken) hebt gegeten. Vakantie gaat immers door de maag.

Quoi de neuf?
Vanwege het grote succes in 2021 zet Atout France dit jaar de Europese campagne #ExploreFrance voort ter promotie van Frankrijk als toeristische bestemming. 

  • Sportfans opgelet: vanaf 13 september gaan de tickets voor het WK Rugby in de verkoop! Frankrijk zal komend jaar optreden als gastland voor dit sportspektakel. Ben jij er ook bij? 
  • In het weekend van 17 en 18 september zijn er weer de Europese Open Monumentendagen in Frankrijk. Hierdoor kun je de mooiste en bijzonderste plekken gratis bezoeken die normaliter ontoegankelijk zijn voor het publiek of waarvoor je entree moet betalen. Dit jaar staat het evenement in het teken van 'Duurzaam erfgoed'. Bekijk hier welke monumenten in Parijs hun deuren openen!