Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Franche-Comté land van het goede leven

Jura wijngaarden12-4-17. Daar waar het leven goed en een kunst is; Franche-Comté. Een ideale streek om eens de tijd te nemen en te genieten.

 

 

Franche-Comté was vroeger een aparte regio, maar is met de departementen Jura, Haute-Saône en Territoire de Belfort opgegaan in de grotere regio Bourgogne-Franche-Comté. Aan de oostgrens van deze streek worden Frankrijk en Zwitserland van elkaar gescheiden door het Jura-gebergte.

Dole Le Doubs boten

Erfgoed en tradities flirten hier met technologische vooruitgang, maar het blijft een streek van ‘Art de vieve’ en ‘Bien vivre’. In Franche-Comté laat de bezoeker zich in alle intimiteit leiden door 4 kleine steden met veelzijdige charme, culinaire escapades, architecturale parels, ontspanning, welzijn en flaneren. De ideale plek voor een programma vol ontspanning en verrassingen.

Tarte d endives au Comte

VESOUL is tijdloze charme
“ T’as voulu voir Vesoul et on a vu Vesoul”… deze tekst uit een chanson van Jacques Brel zal je bij blijven net als de vakantieherinneringen aan deze bijzondere stad. Laat de auto, de drukte en het lawaai ver achter je en ga wandelend verder. Te voet onthult Vesoul discreet haar geheimen. Door de straten en straatjes die zich uitstrekken langs de flanken van la Motte ontdek je de tijdloze charme. Bewerkt natuursteen en glas-in-lood ramen, elegante gevels, wijnkelders, binnenpleintjes, de Saint-Georges kerk. Om elke hoek vind je een schat.

Lac de Vesoul boten

Het museum Garret is een knipoog naar het kind van de streek, Jean-Léon Gérôme, schilder en beeldhouwer uit de XIXde eeuw. Hij was lid van de Académie des Beaux-Arts en een fel tegenstander van de Impressionisten. Niet ver van het stadscentrum maakt de culturele escapade plaats voor de natuur. Het meer van Vesoul-Vaivre biedt 5 km wandelpaden en een groot vogelreservaat. Waterliefhebbers kunnen zwemmen in het meer of het aquacentrum Ludolac.

Lac de Vesoul pretpark
Meer informatie: http://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/vesoul-443.htm
Aanrader accommodatie:
Chateaux d’Epenoux en de gîte in een kapel - www.chateau-epenoux.com 

ARBOIS gastronomisch centrum
Een buitengewone culinaire kennis, natuurlijke producten en een rijk architecturaal erfgoed; dat zijn de ingrediënten die Arbois als ‘Site Remarquable du Goût’ kenmerken. In deze stad hebben zich restaurants van kwaliteit, streekproducenten, culinaire kennis en unieke wijnbouw verzameld. Je kunt het ook hogerop zoeken tijdens een wandeling door de wijngaarden. Sinds 1759 is Arbois een gastronomisch centrum dat voortdurend in het zonnetje wordt gezet door grote chef-koks die qua uitdaging en subtiliteit in hun gerechten met elkaar rivaliseren. De chocolaterie Hirsinger heeft een lange geschiedenis van vier generaties en wordt op dit moment geleid door Edouard Hirsinger, Meilleur Ouvrier de France 1997.

Arbois centrum boog

Arbois is hoofdstad van de Jurawijnen en ook de eerste Franse wijngaard die een Appellation d’Origine Contrôlée ontving. Van vin jaune tot en met vin de paille, en niet te vergeten de Macvin en de Crémant; het is een van de kleinste wijngaarden in Frankrijk die verrast door zijn grootse wijnen.

Arbois wijnstokken dorp

De gastronomie van Arbois is onlosmakelijk verbonden met het erfgoed. De wetenschapper Louis Pasteur, de vader van de pasteurisatie, heeft er meerdere jaren gewoond en gewerkt. Zijn woning is open voor het publiek.

Vin jaune
Meer informatie: http://tourisme.arbois.com/nl/welkom.htm
Aanrader restaurant:
La Balance Mets et Vins waar de chef de gerechten aanpast aan de gekozen wijnen.
www.labalance.fr/fr/index.htm

LUXEUIL-LES-BAINS een warm bad
De warm water thermen van Luxeuil-les-Bains waren duizenden jaren geleden al bij de Romeinen bekend en hebben deze kleine stad in het zuiden van de Vogezen bekendheid gegeven. De thermen nodigen de bezoekers heel natuurlijk uit voor een ‘welzijnspauze’.

Luxeuil les Bains Thermes int

Na de ontspanning ga je met een MP3 of via de mobiele telefoon op ontdekking langs een parcours van 2 km door het historische centrum en de thermenwijken waarbij je onderweg 12 bezienswaardigheden met commentaar tegenkomt.

Luxeuil les Bains Thermes Parc

Luxeuil was zowel abdijstad als thermenstad en heeft uit deze periodes nog steeds de monumenten die getuigen van een groots verleden. De abdij waarvan de basiliek en de kloostergang bewaard zijn gebleven, de huizen in het oude stadscentrum en de Maison Renaissance van kardinaal Jouffroy of de Tour des Echevins. Alles in Luxeuil ademt elegantie en raffinement. Het raffinement komt onder andere tot uiting in het kantwerk uit Luxeuil. Niet ver van de stad bevindt zich de natuur: het plateau van de 1000 meren. Paus Franciscus riep 2015 uit tot het Jaar van Sint Columbanus naar de Ierse monnik die onder andere 3 kloosters stichtte in de streek rond Luxeuil. Meer informatie: www.luxeuil.fr
Aanrader accommodatie: 
Chambres d’hôtes La Noue Aubain met spa.
http://www.la-noue-aubain.com/index.php?IdPage=1401264908 

DOLE kunst en geschiedenis
Tussen Dijon en Besançon ligt Dole, dat geklasseerd is als ‘Ville d’Art et d’Histoire’, met een rijk erfgoed uit de periode van de renaissance tot het classicisme.

Dole Chapelle

Bezoek de Collégiale Notre-Dame en het Hôtel-Dieu uit de 16de en 17de eeuw, de leerbewerkerswijk en het Musée des Beaux-Arts.

Dole Hotel Dieu

Het toeristische circuit ‘Le Chat Perché’ maakt het mogelijk de stad in alle vrijheid te ontdekken dankzij symbolen op de grond. Als je een smartphone hebt, kom je via een serie flashcodes meer te weten over de geschiedenis van de verschillende plekken in de stad. Dole is de geboortestad van Louis Pasteur. Zijn geboortehuis is nu een museum dat getuigt van zijn wetenschappelijke oeuvre.

Dole Pasteur geboortehuis

Dole is ontegenzeglijk een cultuurstad, maar ook een stad met wateractiviteiten. De Doubs en het Rhônekanaal stromen door de stad en je kunt een bijzondere kanotocht maken of een boot met overkapping huren.
Meer informatie: http://www.tourisme-paysdedole.fr/en/index.htm
Aanrader activiteit:
Ecowaterparcours la Libellule - een kanotocht door de stad.

Dole markt

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens