Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

GRENSVERLEGGEND DOOR DE FRANSE ARDENNEN

Franse Ardennen montherme-point-de-vue-boucle-meuse-4062-credit-laetisEr bestaan wel degelijk Franse en Belgische Ardennen. Maar als je er op vakantie bent vervagen de grenzen.

 

Grensposten waar je papieren moet tonen en vroeger je bagage werd gecontroleerd bestaan niet meer. Gelukkig maar. Want nu kun je op de grens van Frankrijk en België ongestoord genieten van de prachtige Ardennen met al zijn mogelijkheden. Verken de de prachtige natuur per auto, motor, camper, fiets of te voet. Maak een reis langs oude legendes, een bierroute, een fortenroute of een fietstocht langs schitterende groene vergezichten.

Franse Ardennen roc-la-tour-escalade-4095-credit-laetis

De Legendenroute
Verborgen valleien, donkere bossen en wilde rivieren zijn natuurlijk de beste plekken voor spannende verhalen. In de loop der eeuwen zijn er veel verhalen ontstaan in de Ardennen. Doorverteld van generatie op generatie is de werkelijkheid doorspekt met sprookjesfiguren als feeën en kabouters. Feeën 'ontmoet' in de mistige vallei van de Semois en rond het dorp Hayons. In het dal van de Lesse worden de paadjes 'bewaakt' door kabouters. Je kunt er de hoefslag van het Ros Beiaard horen die met de vier Heemskinderen op de vlucht is voor Karel de Grote.
Volg de Legendenroute met de auto, motor of fiets. Maak een wandeling over het dwergenpad in het Toverpark van Kaolin. Stop even in Bogny-sus-Meuse. Vanaf het Château Regnault loopt een bospad naar het uitzichtpunt vanwaar je het standbeeld van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen bovenop een rots kunt zien. Het wandelnetwerk Elfe loopt door Frankrijk en België. Het grensoverschrijdende natuurpark biedt ruim 80 kilometer wandelwegen van La Croix Scaille tot aan de Maasvallei. Op de Tour du Millénaire heb je een prachtig uitzicht over de Ardennen. In La Croix Scaille en Hargnies kunnen kinderen op zoek naar de SCHAT. Routes en spelregels zijn ter plaatse verkrijgbaar.

Franse Ardennen montherme-point-de-vue-boucle-meuse-4062-credit-laetis

De Fortenroute
Door de eeuwen heen is er veel gevochten in de Ardennen. Stoere forten en kastelen herinneren aan de roerige geschiedenis. In Bouillon, Herbeumont, Sedan en Montcornet. Hoe was het in het Fort la Ferté toen het Duitse leger op 18 mei 1940 deze zwakke plek in de Maginotlinie aanviel. Je vindt het fort zo'n 20 kilometer ten zuiden van Sedan. Bezoekers gaan er 35 meter onder de grond om te ontdekken hoe een soldaat zich in die dagen moet hebben gevoeld.
Franse, Nederlandse en Duitse soldaten hebben zich in de strijd gemengd om de Citadel van Dinant te veroveren. Je moet 408 treden beklimmen als je het fort van dichtbij wilt zien. Minder stoere 'soldaten' kunnen tegenwoordig de lift nemen.

Franse Ardennen sedan-chateau-3023-credit-laetis

De Bierroute
Je kunt in de Ardennen een museumroute doen. Of een Abdijenroute. Of... een Bierroute. Bier uit de Ardennen is beroemd. En héérlijk. Monniken brouwden sinds mensenheugenis bier in Chimay, Rochefort en Orval. De trappistenbieren horen in België tot het cultureel erfgoed. In Frankrijk was het bierbrouwen bijna verdwenen, maar een nieuwe generatie heeft het ambacht van hun voorouders weer nieuw leven ingeblazen. Bij drinken hoort uiteraard lekker eten. Onderweg kom je kleine, sfeervolle herbergen tegen waar het uitzonderlijk goed toeven is. Ook de bistro is een deel van het Ardenner erfgoed.

Franse Ardennen  M.Monteaux

Foto hierboven © M. Monteaux. Overige foto's © Laetis

De Voie Vertes en Ravelroutes
Voor fietsers, wandelaars en ook ruiters zijn de Ardennen een waar eldorado. Waar de wegen voor de gemotoriseerde toeristen ophouden kun je verder op de fiets, te voet of te paard. Langs de oevers van de Maas of dwars door de bossen van Thiérache en Oignies. Wie het jaagpad door de Maasvallei neemt moet regelmatig de rivier oversteken via oude, vaak schitterende bruggen. De Voie Vertes (Groene weg) is 83 kilometer lang, autovrij en in 2010 verkozen tot Europees Fietspad van het Jaar.

Franse Ardennen revin-voie-verte-barrage-5425-credit-laetis

In diverse dorpen kun je met je fiets, die gratis mee mag, op de trein stappen om weer terug te gaan naar je logeeradres. Je kunt ook een arrangement van 5 fietsdagen met 6 overnachtingen boeken. Mountainbikers kunnen via bospaden bewegwijzerde routes volgen. Volg de oude smokkelroute. Of het spoor van Willem van Saint-Thierry. Je kunt ook een deel van de Grande Randonnée 14 lopen of een deel van de route naar Santiago de Compostella. De Ardennen bieden tal van mogelijkheden. Avontuur, rust en vertier in een prachtig natuurgebied.
Meer informatie: www.visitardenne.com/all-accesswww.ffrandonnee.fr, www.st-jacques.ws, www.routeguillaume.comwww.franse-ardennen.orgwww.rendezvousenfrance.com.Franse Ardennentournavaux-canoe-sur-semois-1259-credit-laetis

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens