Volvo EX90 geeft informatie wanneer je die nodig hebt

2-11-22. De nieuwe Volvo EX90 geeft je de informatie die je nodig hebt – wanneer jij die nodig hebt. 
https://www.youtube.com/watch?v=O4-lKcGIiBw
Volvo-EX90-dash-22-info.jpg

Iedere bestuurder weet hoe verwarrend het kan zijn als communiceren met technologie niet soepel verloopt. Stel je voor wat er kan gebeuren als een communicatiestoring zich in een auto voordoet, wanneer je schakelt tussen de handmatige, ondersteunde en autonome rijmodus. Dit zijn situaties waarin onzekerheden of storingen hoe dan ook vermeden moeten worden. 

Toevoegen door vermindering
De auto’s van vandaag zitten boordevol nieuwe mogelijkheden, functies en technologieën. Volvo wil dat deze functies je leven gemakkelijker en veiliger maken, in plaats van je afleiden of je in verwarring brengen. Daarom is het essentieel dat de auto duidelijke en contextuele informatie geeft. 

Met dat in gedachten heeft Volvo er een topprioriteit van gemaakt om de overgang van handmatig naar ondersteunend rijden (en in de toekomst autonoom rijden) in onze auto’s moeiteloos en intuïtief te laten verlopen. Hetzelfde geldt voor toegang tot functies via de schermen van de auto: Volvo wil op een vereenvoudigde manier presenteren wat je nodig kunt hebben. 
Volvo-EX90-dash-22-display.jpg

In de Volvo EX90, Volvo’s volgende volledig elektrische SUV, geeft een groot middenscherm snel toegang tot navigatie, media en telefoon, evenals bedieningselementen en andere veelvoorkomende handelingen. 

Afhankelijk van of je geparkeerd staat, rijdt of handsfree telefoneert, stelt een speciale verbindende balk de acties voor die het meest geschikt zijn voor de specifieke situatie waarin je je bevindt. 

Voor meer rijgerichte informatie, zoals routebeschrijving, huidige snelheid en rijbereik, is er een tweede, kleiner scherm vlak achter het stuur. Dit is ook waar de auto samenhang geeft aan de overgang van de ene modus naar de andere, zodat je weet wat je van de auto kunt verwachten – en wat de auto verwacht van jou. 

“Het gaat erom dat je de juiste informatie op het juiste moment krijgt” zegt Thomas Stovicek, hoofd UX bij Volvo Cars. “We willen dat je rijervaring gefocust, eenvoudig en veilig is. Omdat de auto zijn omgeving en jou beter dan ooit begrijpt, kunnen we een nog veiligere situatie creëren door verwarring, afleiding en informatieoverbelasting te verminderen.” 
Volvo-EX90-dash-22-navigatiekopie.jpg

Hoe onze auto’s vertrouwen creëren
Door het actief detecteren van het exterieur en het interieur van de auto te combineren met een door Volvo ontwikkelde software en de centrale rekenkracht van de auto, krijgt de auto een nieuw begrip van jou en de wereld om je heen. De ambitie is dat de auto elke situatie kan lezen en op basis daarvan jou als bestuurder contextuele informatie kan geven. 

Dit betekent dat wanneer je rijdt, de auto je ondersteunt. Onze state-of-the-art sensorset geeft een volledig 360-graden beeld van de omgeving van de auto, waardoor de auto pro-actief kan reageren op wat eromheen gebeurt, zelfs wanneer de ondersteunende rijmodus niet actief is. 

Wanneer de auto in de ondersteunende rijmodus staat, rijdt de auto met je mee. De auto laat je voortdurend weten wat hij ziet en op welke informatie hij reageert. De modus biedt niet alleen stuurondersteuning en helpt je constante snelheid aan te houden, maar helpt je ook bij het wisselen van rijstrook. 

De Volvo EX90 zal hardware-klaar zijn voor onbegeleid autonoom rijden, wat betekent dat de auto in de toekomst uiteindelijk voor jou kan rijden. Onze contextuele gebruiksinterface is ontworpen om de overgang tussen de verschillende rijmodi zo voorspelbaar en soepel mogelijk te laten verlopen.