Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vakantiebeurs Utrecht presenteert Republika Srpska

Srpska meer28-12-17. Sprska? Waar ligt dat? Wat kan ik daar doen? Je komt er allemaal achter op de Vakantiebeurs in Utrecht.

 

 

Bij de naam Republika Srpska denkt niet iedereen meteen aan een nieuwe toeristische bestemming. Het gebied veel te bieden voor toeristen: Een nog ongerepte natuur, unieke culturele bezienswaardigheden, verschillende spa’s en wellnesscentra, een heerlijke gastronomie en bovendien een ontzettend gastvrije bevolking. Redenen genoeg dus om dit gebied eens te bezoeken. Republika Srpska zal zijn toeristische aanbod weer presenteren op de Vakantiebeurs in Utrecht van 9 t/m 14 januari.

Srpska bergen

Ligging en belangrijkste steden
Republika Srpska behoorde tot 1991 tot het voormalige Joegoslavië en wordt sinds 1995 internationaal erkend als een van de twee entiteiten van Bosnië en Hercegovina. Het gebied ligt in het hart van de Balkan en grenst aan Servië, Kroatië en Montenegro en heeft een oppervlakte van 25.052 km2, iets meer dan de helft van Nederland. De grootste stad is Banja Luka dat ongeveer 200.000 inwoners telt en tevens het administratieve en culturele centrum van de regio is. Andere bezienswaardige steden van Republika Srpska zijn Trebinje en Visegrad die bekend staan vanwege hun rijke cultuurgeschiedenis.

Srpska meer

Wandelen, fietsen, raften en kamperen
Republika Srpska heeft een nog ongerept landschap bestaande uit bergen, canyons en rivieren met talrijke mogelijkheden voor liefhebbers van actieve vakanties. De twee nationale parken, Kozara in het noordwesten en Sutjeska in het zuiden, lenen zich uitstekend voor prachtige wandel- en fietstochten. In Nationaal Park Sutjeska ligt tevens een van de laatste oerbossen van Europa, het Perućica bos.

Daarnaast is het gebied rondom Sipovo, vlakbij Banja Luka, een aanrader voor natuurliefhebbers, met zijn talrijke rivieren en watervallen. Naast wandelen en fietsen kan men hier tevens vliegvissen op de Pliva rivier.

Srpska bootje

Sinds kort zijn er georganiseerde fietstochten met vertrek vanuit Banja Luka, waarbij men onder leiding van een gids de prachtige landschappen verkent en kennis maakt met de lokale bevolking.

Adrenaline fans kunnen hun hart ophalen door te gaan raften of kajakken op de Vrbas rivier, net ten zuiden van Banja Luka, of de Tara en Drina rivier in het oosten van het land.

Het aanbod aan campings is nog vrij beperkt maar wanneer men niet teveel eisen heeft wat betreft faciliteiten vindt men prachtige kampeerplekken midden in de natuur. Daarnaast worden er verschillende georganiseerde rondreizen voor campers aangeboden.

Srpska brug

Spa- en wellnesstoerisme
De Balkan staat bekend om haar talrijke natuurlijke waterbronnen. Republika Srpska heeft verschillende spa’s en wellnesscentra waar men heerlijk kan ontspannen of waar men terecht kan voor een gezondheidskuur.

Banja Vrucica is het grootste wellness- en gezondheidscentrum en tevens het grootste toeristische complex van geheel Bosnië en Hercegovina. Het resort telt meerdere hotels waaronder het 4* hotel Kardial en beschikt over alle mogelijke faciliteiten zoals zwembaden sauna’s, sportvelden en medische voorzieningen. Andere belangrijke spa’s zijn Banja Kulasi, dat midden in een prachtige natuurlijke omgeving ligt en recent geheel gerenoveerd is, en Banja Laktasi op slechts een steenworp afstand van Banja Luka.

Srpska nacht

Gastronomie en wijn
Naast culturele en historische hoogtepunten heeft Republika Srpska ook een bruisende uitgaanscultuur met talrijke restaurants, bars en cafés. De gastronomie van Bosnië en Hercegovina bestaat uit een mix van westerse en oriëntaalse invloeden en is vooral gebaseerd op het ‘slowfood principe’ met talrijke traditionele gerechten die gebaseerd zijn op lokale en organische ingrediënten. De regio Hercegovina in het zuiden is het zonnigste deel van het land en biedt excellente condities voor de wijnproductie. In deze regio bevinden zich talrijke wijnkelders en wijngaarden, met de historische stad Trebinje als centrum voor de wijndistributie. Inmiddels zijn er verschillende gastronomische rondreizen inclusief kookworkshops en wijnproeverijen.

Srpska poort

Bereikbaarheid
Republika Srpska is gemakkelijk te bereiken vanuit de buurlanden Kroatië en Servië. Er zijn verschillende rechtstreekse vluchten naar Zagreb (HR), Split (HR), Dubrovnik (HR) en Belgrado (SRB). Met Air Serbia kan men tevens op Banja Luka vliegen met een overstap in Belgrado. Wizzair biedt rechtstreekse vluchten vanuit Eindhoven naar Tuzla (BiH). De afstand Amsterdam-Banja Luka met de auto is ruim 1500 KM (via Frankfurt, Nurnberg, Passau, Graz, Zagreb) en de route bestaat vrijwel volledig uit snelwegen. Een Nederlandse identiteitskaart volstaat voor reizen naar Republika Srpska. Tevens is het Nederlandse rijbewijs hier geldig.

De stand van Republika Srpska bevindt zich in hal 11, standnummer 11.E040

Over de Vakantiebeurs
Vakantiebeurs 2018 logo datumDe Vakantiebeurs is de perfecte aftrap om alvast in de juiste vakantiestemming te komen. Doe inspiratie op, plan een leuke stedentrip, waan je in de jungle of voel de hitte van de woestijn. Twijfelt de vakantieganger of hij zijn drone moet meenemen op vakantie, een compactcamera of een spiegelreflex? Dat treft, de vrijdag van de Vakantiebeurs staat in het teken van fotografie. Fietsvakantie? Op de beursvloer is daarvoor een speciaal plein met reisspecialisten.

Op het Urban Terras vertellen bloggers uit wereldsteden waar reizigers de meest bijzondere plekjes in 'hun' stad vindt. En zo gaat het nog even door op de Vakantiebeurs. De Vakantiebeurs helpt bezoekers aan de beste ideeën voor een fantastische vakantie. De Vakantiebeurs wordt van 10 tot en met 14 januari in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens