Stoneman Arduenna in België ondanks slechte weer toch succes

Oost België Stoneman arduenna 21 uitzichtplek24-10-21. In Oost-België werd met succes het tweede seizoen van de MTB Challenge Stoneman Arduenna georganiseerd.

 

 
176 km en 3900 hoogtemeters maken van de Stoneman Arduenna een echte uitdaging voor mountainbikefans die de route in 1, 2 of 3 dagen moeten afleggen en tegelijk kunnen genieten van de prachtige natuur van de Oostkantons. In vergelijking met 2020 was er een verandering in de favoriete duur van de rit. Terwijl vorig jaar een groot gedeelte van de mountainbikers de Stoneman in 1 of 2 dagen aflegde, gaven de mountainbikers in 2021 de voorkeur aan een rit van 2 of 3 dagen en brachten ze dus meer tijd door in de Oostkantons. De mountainbikers die in 2020 de route in een dag aflegden en in het tweede seizoen opnieuw van start gingen om de lus op een ontspannende manier te rijden, van de natuur te genieten en de Oostkantons beter te leren kennen zijn zeker het vermelden waard.
Ostkanton Stoneman Arduenna 19 rv

De mountainbike-liefhebbers waren enthousiast
18 officiële logeerpartners van de Stoneman zorgden ervoor dat demeer dan 2.000 officiële startende mountainbikers zich tussen hun etappes konden ontspannen. De meeste gasten bleven twee of drie nachten, sommige bleven zelfs 5 dagen of langer in de regio. De gasten waren voornamelijk mannen (meer dan 90%) en kwamen voornamelijk uit België en Duitsland. Ongeveer de helft van de Belgische gasten was afkomstig uit de provincie Luik. De plaatselijke bevolking heeft in 2021 dus meer gebruik gemaakt van het toeristische en sportieve aanbod in de regio. De feedback van de Stoneman-bikers was zeer positief en resulteerde in een gemiddelde score van 4,6/5.

Mountainbikers trotseren het weer
In 2021 startte het Stoneman-seizoen in april met relatief weinig bezoekers, omdat de inreisbeperkingen internationale gasten ertoe bewogen hun reis tot een latere datum uit te stellen. Het seizoen voor internationale gasten kon dus pas echt van start gaan in juli.

Bovendien werden de weersomstandigheden in de zomer een uitdaging. Vooral de overstromingen in de maand juli hadden gevolgen voor het traject, dat tijdens de hevige regenval soms moest worden afgesloten en doordat de Our buiten haar oevers getreden was, ook nog voor een gedeelte moest omgeleid worden. Toch trotseerden de mountainbikers de omstandigheden en vonden ze snel hun weg terug naar de pedalen.

“We had a lot of fun, nice track, but also hard work! We survived rain, mud, nice climbs, views and a lot of whooohooo’s when going down ;) Thanks for the great signage along the track!” Pim and Karianne, 8/2021, Bronze-Finisher
Oost België Stoneman arduenna 21 uitzichtplek

Het nieuwe bagagetransport was een succes
Het 2e Stoneman-seizoen startte met een vernieuwing: er werd een bagagetransport tussen de Stoneman-partners georganiseerd dat tegen een voorkeurstarief geboekt kon worden. Geïnteresseerden konden zich via een onlineformulier inschrijven voor dit transport. Het aanbod werd goed opgepikt door ongeveer 130 groepen en individuele renners. Zij konden zonder zware bagage van de ene partner naar de andere rijden en des te meer van de route genieten.

Na het seizoen is voor het seizoen
Sinds 15 september is de Stoneman-route weer gesloten. Tijdens het jachtseizoen en de wintermaanden is de 176 km lange route niet berijdbaar en is een gedeelte van de bewegwijzering tijdelijk verwijderd. Bovendien is het in deze periode niet mogelijk zich in te schrijven voor de Stoneman Arduenna; de inschrijving voor het derde seizoen zal rond de jaarwisseling beginnen. De bedoeling van de sluiting is het voorkomen van gevaar en conflicten tussen gebruikers die zouden kunnen ontstaan door het jachtseizoen en de vorst, en tevens het kwalitatief hoogstaande pad te onderhouden.

Vanaf 15 april 2022 begint het derde seizoen van de Stoneman Arduenna dat open blijft tot 15 september. In dit derde seizoen zal waarschijnlijk ook een groot Stoneman-festival georganiseerd worden, dat tot nu toe moest uitgesteld worden door de Covid-maatregelen. De voorbereidingen voor 2022 zijn al volop aan de gang om ook van het derde seizoen een groot succes te maken.

Info & weetjes over de Stoneman:
De Stoneman Arduenna is een circuit van 176 km (3.900 hoogtemeters) voor mountainbikers dat exclusief één keer per land gereden wordt. Deelnemers schrijven zich online in voor hun persoonlijk starterspakket en kunnen de route vervolgens in een, twee of drie dagen afleggen. Met behulp van een kaartsysteem passeren de mountainbikers verschillende controleposten langs de weg. De Stoneman Arduenna beschikt over een netwerk van 18 logeerpartners in de Oostkantons die graag tegemoet komen aan de speciale behoeften van de fietsers (bv. lunchpakketten, herstelling & shuttledienst). In de Oostkantons zijn er ook drie "distributiepunten" voor de starterspakketten: in Bütgenbach, Burg Reuland en Malmedy.

Websites:
Officiële website: www.stoneman-arduenna.com
Info & logeerpartners in de Oostkantons: www.ostbelgien.eu/nl/fiets/stoneman-arduenna