Scania P25 BEV voor verduurzaming wagenpark van Jumbo

2-6-22. Bij Jumbo in Veghel is een nieuwe elektrische Scania 25P bakwagen afgeleverd die in Arnhem, Nijmegen en Den Bosch ingezet wordt voor de binnenstedelijke distributie.
Scania-25P-BEV-Jumbo-22-lv.jpg

Jumbo heeft met eerdere voertuigen de nodige ervaring opgedaan met elektrificatie en gelooft in de inzet ervan. Volgens Vlootmanager Wilko Maas was de ingebruikname van de nieuwe Scania BEV een logische stap. “Bij Jumbo zetten we continu stappen om verder te verduurzamen. Ook tijdens het transport willen we het energieverbruik en de emissies zoveel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door onze vrachtwagens efficiënter te beladen en onze routes slimmer in te plannen. We investeren ook volop in de verduurzaming van ons wagenpark. Zo maken we steeds meer gebruik van hybride en elektrische vracht- en bezorgwagens. Met deze nieuwe bakwagen kunnen we ons elektrisch wagenpark verder optimaliseren.”

De Scania 25P BEV (Battery Electric Vehicle) bakwagen heeft een koelopbouw van Burgers Carrosserie (een 97 jaar ervaren wereldspeler van Double Deck trailers, bakwagens en speciale gesloten opbouwen, zoals deze) met een, eveneens, volledig elektrische koelmotor van Carrier. Deze wordt via een E-PTO elektrisch aangedreven vanuit de batterijen van het voertuig. De opbouw is zodanig ingericht dat met meerdere koelzones gewerkt kan worden. Dat wordt mogelijk gemaakt door de drie compartimenten door middel van in de lengte verplaatsbare, opklapbare schotten. Dat verhoogt de efficiency en maakt het voertuig extra flexibel. Op deze manier is een voertuig gecreëerd dat volledig zero-emissie kan opereren. De opbouw is voorzien van RVS spatschermen en doorbouw, geheel in kleur meegespoten. De laadbak is voorzien van 4-delige achterdeuren, zodat bij laden en lossen van enkele karren minder koelverlies plaatsvindt. Verder is de auto voorzien van een 3000kg PIEK-uitgevoerde laadklep voorzien van alle toebehoren. “Daarnaast is het voertuig ook extra stil, een mooie bijkomstigheid bij het bevoorraden van winkels in binnensteden en woonwijken,” verduidelijkt Wilko.

Het voertuig wordt gestationeerd op het DC te Veghel. Dáár wordt ook gebruikt gemaakt van de aanwezige laadinfrastructuur.

In het kader van de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek starten in 2025 zo’n 30 steden met een zero-emissie zone in de binnenstad. Dat betekent dat ook de trucks in de logistieke flow van Jumbo hiermee rekening moeten houden. “In de komende jaren zullen wij stapsgewijs voertuigen gaan vervangen voor elektrische exemplaren of hybride trucks,” voegt Wilko toe. “Wij zien duidelijk ook nog steeds een rol weggelegd voor hybride trucks voor trajecten die niet snel door een BEV kunnen worden bediend. Bij een moderne Scania hybride truck kan je zuinig rijden op de Euro 6 scr-only motor en heel eenvoudig via geofencing instellen in welk gebied de truck elektrisch moet rijden.”

De elektrische voertuigen betekenen ook voor de chauffeurs een omschakeling. “Wij hebben al ervaring met elektrisch en hybride rijden, dus onze chauffeurs weten wat ze kunnen verwachten. Wanneer iemand eenmaal elektrisch heeft gereden wil men eigenlijk niet meer terug naar een dieseltruck.” De nieuwe Scania BEV gaat zeven dagen per week in meerdere shifts per dag rijden. Hiervoor krijgen meerdere chauffeurs een instructie voor de nieuwe truck. Naast het laden per stekker kan de chauffeur ook energie terugwinnen door tijdens remacties de batterijen bij te laden, net zoals een moderne Formule 1 auto. “Dit vraagt een iets aangepaste rijstijl van de chauffeur en die krijgt daarvoor uiteraard van Scania een goede training om het maximale uit het voertuig te halen.”

Jumbo is met meer dan 700 supermarkten in Nederland en België een van de grootste retailorganisaties van het land. Het bedrijf heeft zich, net als Scania, verbonden aan het Science Based Targets initiative als basis voor haar klimaatdoelstellingen.

Over Burgers Carrosserie
Burgers Carrosserie is een bijna 100 jaar ervaren familiebedrijf welke is uitgegroeid tot een wereldspeler van Double Deck trailers, plywood trailers, bakwagens en speciale gesloten opbouwen. Burgers Carrosserie onderscheidt zich door alle opbouwen die de deur uit gaan, volledig handgemaakt en op maat af te leveren bij de klant. Ook verzorgt het bedrijf voor de klant alle reparaties en onderhoud. Burgers telt 140 medewerkers, heeft 13 servicevestigingen door heel Europa gevestigd en heeft in 2021 een omzet van ruim 37 miljoen gedraaid. De fabriek levert gesloten opbouwen over de gehele wereld. Voor meer informatie: www.burgersgroup.com