Bolzano Modern and Contemporary Art Nederlandse directeur

Bolzano Museion M en CA17-8-20. Nederlander Bart van der Heide is aangesteld als nieuwe directeur van Museion, het museum voor Modern and Contemporary Art in Bolzano.

 

 

Je vindt in Museion een combinatie van internationale moderne kunst en daarnaast kun je meer leren over de Zuid-Tiroolse hedendaagse kunst. Wie houdt er niet van een middagje cultuur snuiven, nadat je de prachtige natuur van Zuid-Tirol hebt ontdekt?

Bolzano Museion M en CA Bart van der HeideBart van der Heide
Bart van der Heide is een internationale kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker. Tot voor kort was van der Heide chef-curator en hoofd onderzoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij heeft per 1 juni 2020 zijn intrede gemaakt binnen het Museion in het geliefde Bolzano en volgt daarmee voormalig directeur Letizia Ragaglia op. Van der Heide won deze titel dankzij zijn succesvolle ervaringen bij andere gerenommeerde kunstinstellingen en daarnaast heeft hij een unieke visie op de toekomstige ontwikkelingen van het museum. Zo is hij van plan om onderzoek te doen naar nieuwe tentoonstellingsmogelijkheden en om meer aandacht te genereren rondom sociale en publieke aspecten van het museum, stelt Marion Piffer Damiani, president van Museion. Van der Heide benadrukt dat het Museion een goede reputatie heeft met tentoonstellingen. Hij is erg ambitieus om te experimenteren maar tegelijkertijd dicht bij de kunstenaars en hun kijk op de wereld te blijven.

Museion, Museum voor Modern and Contemporary Art
De culturele vereniging, Museion, opende in 1987 haar deuren van het Museum voor Modern and Contemporary Art. In 2000 verschoof de focus geleidelijk naar hedendaagse kunst met specifieke aandacht voor de rol van taal in kunst. In 2007 verhuisde het museum naar de nieuwste locatie, met een opvallende architectuur van grote glazen gevels die een dialoog tussen het historische centrum en de nieuwe stad smeedde. Het museum beschouwt zichzelf als een ontmoetingsplaats voor internationale kunst maar heeft daarentegen ook plaats voor lokale Zuid-Tiroolse kunst.
Bolzano Museion M en CA

Over Zuid-Tirol
Sudtirol logoZuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bekende bergen in dit gebied zijn de Dolomieten. Het is er maar liefst 300 dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Culinair genieten is in dit gebied, met de grootste dichtheid van Michelin-sterren per vierkante kilometer in Italië, zeker mogelijk. Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak veel te bezoeken en te bewonderen. Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op https://www.suedtirol.info/nl