Move en MuseumJeugdUniverstiteit samenwerking

Move collegezaal 201-7-20. MuseumJeugdUniverstiteit en Move, de interactieve Mobility Experience in Amsterdam, hebben de handen ineen geslagen om een collegereeks te organiseren.

 

 

In vier colleges gaan jeugdige scholieren samen met vier experts, waaronder astronaut André Kuipers en mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer, in op vragen als ‘Ga ik in de toekomst met een zelfrijdende auto naar school?’ en ‘Kan ik over een tijd een ruimtereis maken?’ En ‘Wat is eigenlijk een snelfietspad?’
Omdat kinderen van nature nieuwsgierig zijn, organiseert de MuseumJeugdUniversiteit in samenwerking met meer dan vijftig musea kindercolleges in heel Nederland. Via vier colleges in Move Amsterdam leren scholieren in de leeftijd van 8-12 jaar alles over de mobiliteit van de toekomst.
Move collegezaal 20 

Een collegezaal met studenten en experts
Zoals bij elke universiteit worden de mobiliteitscolleges gegeven in een collegezaal, in alle gevallen op een zondagochtend. En natuurlijk worden ze gegeven door echte experts. Aan het eind van de collegereeks wordt er afgesloten met een echte ceremonie en ontvangen alle studenten een diploma.
Het eerste college, dat plaatsvindt op 13 september, staat in het teken van de manier waarop we ons in de toekomst verplaatsen. Expert Carlo van de Weijer (directeur Smart Mobility aan de TU Eindhoven) vertelt daarin alles over zelfrijdende auto’s en over drones. En hij gaat in op de vraag of we in de toekomst zelf nog wel mogen (auto)rijden of fietsen. 

Leren van een astronaut, een professor en een historicus
Op 11 oktober is André Kuipers de gastdocent. De astronaut met twee ruimtemissies achter zijn naam vertelt óf we over een tijdje naar de ruimte kunnen, waar we moeten zijn en wat we er kunnen doen. Toch geeft hij niet alleen les: André beantwoordt - net als de andere experts - ook vragen van studenten.
In het college van 8 november staat een oer-Hollands vervoermiddel centraal: de fiets. Professor Marco te Brömmelstroet weet heel veel over de toekomst van de fiets en fietsen in het algemeen. In dit college leren studenten bijvoorbeeld hoe steden zich voorbereiden op steeds meer fietsers en ook dat er snelfietspaden aankomen; snelwegen voor fietsers dus.
In het laatste mobiliteitscollege, dat op 13 december staat gepland, focust techniekhistoricus Frank Schipper op de dromen van plannenmakers van 100 jaar geleden. Zijn die dromen en plannen uitgekomen? Uiteraard gaat Frank samen met zijn jonge studenten ook in op de toekomstdromen en -fantasieën die op het gebied van mobiliteit in de collegezaal leven. 

Inschrijven kan nu al
De mobiliteitscolleges die MuseumJeugdUniverstiteit en Move organiseren, zijn uitsluitend toegankelijk voor studenten in de leeftijd van 8-12 jaar oud. Tijdens de collegedagen is de toegang tot de Mobility Experience in Move voor studenten gratis. Net als voor reguliere studies geldt dat inschrijven vereist is. Dat kan eenvoudig en snel via deze link. Hoe eerder een student daarbij in beweging komt, des te groter de kans dat hij of zijn vanaf september in de collegezaal van Move Amsterdam zit.