Frankrijk geeft wintersporter zonder winterbanden fikse boete

24-12-22. Zonder winterbanden in de Franse wintersportgebieden kan voor het eerst een boete van 135 euro opleveren.
Bridgestone-Blizzak22-profiel-sneeuw.jpg

De Franse bergwet is van toepassing in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen. Ook op Corsica worden winterbanden verplicht. Daarmee voegt Frankrijk zich bij een hele rits landen waar rijden zonder winterbanden verboden is.

Handhaving van de Franse bergwet was tot nu toe niet aan de orde – de Franse autoriteiten hielden het bij een strenge waarschuwing. Dat verandert nu. De wet maakt het gebruik van winterbanden óf sneeuwkettingen verplicht tussen 1 november en 31 maart verplicht. Overtreders krijgen een boete van 135 euro.

Toepassing
De wet is van kracht in 34 departementen. Wie deze bergachtige streken in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen of Corsica doorkruist, is verplicht om met winterbanden te rijden. De zones waar de verplichting geldt, zijn aangegeven met speciale verkeersborden. Deze zijn te herkennen aan een rode rand en afbeeldingen van een winterband plus sneeuwkettingen.

Herkenbaar aan sneeuwvloksymbool
Het rubber van winterbanden blijft zacht wanneer de temperatuur onder de 7°C zakt, bij zomerbanden wordt het rubber hard. Hierdoor hebben winterbanden veel betere grip op sneeuw of ijs. Bovendien hebben winterbanden een dieper uitgesneden loopvlak waardoor ze meer water kunnen afvoeren en dus beter aquaplanning tegengaan. Dat zorgt er allemaal voor dat zelfs in deze omstandigheden de wegligging een stuk beter en de remafstand korter zijn in vergelijking met zomerbanden.

Deze winterbanden zijn makkelijk te herkennen. Ze hebben het sneeuwvloksymbool ("3PMSF" (3 Peak Mountain Snow Flake) of "Alpine symbol") en een van de opschriften "M+S", "M.S" of "M&S".
Bridgestone-Blizzak22-testwinnaar.jpg

Hoe beland je verder veilig met je auto bij de piste:
Naast het juist type autoband is het verstandig om altijd een set sneeuwkettingen en startkabels mee te nemen. Wees je er wel van bewust dat je alleen met sneeuwkettingen mag rijden als er daadwerkelijk sneeuw of ijs op de weg ligt en dat je er maar maximaal vijftig kilometer per uur mee mag rijden in Frankrijk.

Bereid ook de rest van je auto goed voor: zorg bijvoorbeeld voor voldoende antivries in het koelsysteem en vul ook je ruitenwissers bij met antivries ruitenvloeistof. Controleer of alle verlichting goed werkt en check gelijk of de rubbers van je ruitenwissers nog in een goede staat verkeren. Wat veel mensen niet weten is dat je autodeuren ook preventief kunt invetten om bevriezing tegen te gaan.

Rijden met winterbanden betekent vaak dat je snelheid iets moet matigen. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze met winterbanden hun remweg flink vergroten.

Neem een goede set tools mee: een ijskrabber, handschoenen, een lamp, een schop, slotontdooier en dekens voor iedereen in de wagen. Je wil goed voorbereid zijn op mogelijke files.

Tot slot: blijf altijd alert en kalm, juist bij slecht weer. Stuur extra rustig en trek extra rustig op. Hoe goed de kwaliteit van het materiaal ook is. Een ongeluk zit zeker in of in de buurt van een skigebied in een klein hoekje.