Lexus nanoe X tweede generatie voor schonere lucht in de auto

15-12-22. Lexus maakt zich niet alleen druk om de luchtkwaliteit buiten de auto, ook de lucht in de auto wordt zo puur mogelijk gehouden.
Lexus-nanoe-X-RX-450h-rvoor.jpg

Voor nog schonere en gezondere lucht introduceert Lexus de volgende generatie van nanoe™ X luchtreiniging. De techniek, ontwikkeld door Panasonic, is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar effectief in het onderdrukken van potentieel schadelijke en onaangename deeltjes. Het wetenschappelijke principe is eenvoudig: watermoleculen worden ingebracht in de luchtstroom en bevatten microscopisch kleine hydroxylradicalen. Deze kunnen virussen, bacteriën, pollen en andere allergenen remmen en de verspreiding van schimmels tegengaan. Ze zorgen ook voor het deodoriseren van nare geurtjes en stoppen de verdamping van vocht. Dit laatste leidt tot een beter gehydrateerde huid.
Lexus-nanoe-X-RX-450h-beeldscherm.jpg

Nieuwe generatie
Afgelopen jaar debuteerde de nieuwe generatie van nanoe™ X in de Lexus ES. De techniek is nu ook beschikbaar in de vernieuwde UX, de nieuwe RX en wordt volgend jaar ook geleverd in de nieuwe RZ, als onderdeel van het Lexus Climate Concierge-systeem. Andere modellen volgen in 2023. 

Virussen remmen en geurintensiteit verminderen
De effectiviteit van nanoe™ X is onafhankelijk getest door organisaties en academische instanties over de hele wereld. Laboratoriumonderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het in één uur meer dan 99% van de virussen en bacteriën kan remmen.
Lexus-nanoe-X-RX-450h-dash.jpg

Tien keer zoveel deeltjes
Lexus gebruikt de nanoe-technologie al veel langer in verschillende modellen. Met de nieuwe generatie wordt een grote stap gemaakt ten opzichte van de eerdere versies. Er is een veel groter effect bereikt dankzij een tienvoudige toename van het aantal verspreide hydroxylradicalen – van 480 miljard per seconde tot 4,8 biljoen.

Luchtkwaliteit verbeteren
Hydroxylradicalen, overvloedig beschikbaar in de natuur, worden gebruikt om de luchtkwaliteit te verbeteren in afgesloten ruimtes zoals voertuigen, werkplekken en openbare ruimtes. Ze reageren met de elementen in de lucht. Dit is een natuurlijk proces, waarbij de groei van verontreinigende stoffen wordt afgeremd en de nadelige effecten kunnen worden geneutraliseerd. Dit geldt ook voor gevaarlijke stoffen in PM2,5-deeltjes.
Lexus-nanoe-X-RX-450h-ra.jpg

Extra effect in stedelijk gebied
Tijdens elke autorit profiteren de inzittenden van de geavanceerde luchtzuiveringstechnologie. In sterk vervuilde stedelijke gebieden is het effect extra groot. Ook bij het dagelijks vervoeren van verschillende passagiers zijn de voordelen van de techniek groot, bijvoorbeeld bij huurauto's, zakelijke wagenparken met meerdere gebruikers en auto's die worden gebruikt om groepen kinderen van en naar school te vervoeren.