ŠKODA bouwt al langer sportieve uitvoeringen onder het Monte Carlo-label. In 2011 had de tweede generatie FABIA de primeur. Sindsdien zijn er Monte Carlo-versies verschenen van de CITIGO, de YETI, de RAPID, de SCALA en de KAMIQ. Niet elke versie werd in elk land verkocht, maar de sportieve uitvoering van de vierde generatie FABIA komt daadwerkelijk naar Nederland.

De naam Monte Carlo verwijst trouwens niet alleen naar de wereldberoemde rally, maar ook naar sportieve ŠKODA’s uit het verleden. In het bijzonder de ŠKODA Popular Sport, die in 1936 de tweede plaats veroverde tijdens die wereldberoemde rally. Dit inspireerde ŠKODA destijds tot de bouw van de gelimiteerde Popular Sport Monte Carlo.

De FABIA Monte Carlo van de buitenkant
Aan de buitenkant herken je de FABIA Monte Carlo voornamelijk aan de standaard metallic lak, donker getinte ramen, lichtmetalen velgen en diverse zwarte accenten. Als je een rondje om de auto loopt, zie je eerst de zwart omrande grille en de bijpassende voorspoiler. Blijf naar de onderrand kijken wanneer je naar de zijkant loopt, en je spot de zwarte dorpellijst onder de portieren. De spiegelkappen zijn eveneens zo donker als de nacht en de flank wordt gesierd door een Monte Carlo-badge. Nog een paar stappen verder en je ziet hoe de sportieve trend zich doorzet op de achterkant, met de diffuser, de FABIA-badge en de ŠKODA-letters allemaal in het zwart.

De FABIA Monte Carlo staat als enige FABIA standaard op 16-inch lichtmetalen velgen. Het zijn overwegend zwarte aerodynamische velgen van het type Proxima Aero Zwart. In de prijslijst van de FABIA zie je dat je voor 390 euro kunt upgraden naar 17 inch. En kies je voor de optie Colour Concept Zwart, dan worden de A-stijlen en het dak ook in zwart uitgevoerd.
Scania-R530-Patrick-van-den-Hoeven-22-la.jpg
Het interieur van de FABIA Monte Carlo
Anders dan in de gewone FABIA, zit je in de Monte Carlo-versie op sportstoelen met een geïntegreerde hoofdsteun, stuur je met een 3-spaaks sportstuur en drukken je voeten op aluminium pedalen. En dankzij de smaakvolle combinatie van zwart, grijs en rood, heeft het interieur een sportieve uitstraling. Het zijn vooral de rode accenten die de boel opfleuren en je het gevoel geven in een sportieve auto te rijden.

Behalve stoer en sportief, is de FABIA Monte Carlo ook luxe uitgevoerd. Automatische airconditioning is standaard, net als parkeersensoren en Driving Mode Select waarmee je wisselt tussen rijprogramma’s. Het centrale touchscreen is geüpgraded van 6,5 naar 8,0 inch en ondersteunt draadloze koppeling met Apple CarPlay en Android Auto. De Virtual Cockpit – een digitaal instrumentenpaneel met een 10-inch scherm – staat voor 390 euro op de optielijst. Daarmee kun je de weergave van de meters aanpassen naar jouw smaak en rijstijl. Monte Carlo-rijders kiezen ongetwijfeld voor de sportieve graphics.
Scania-R530-Patrick-van-den-Hoeven-22-dash.jpg
FABIA Monte Carlo met 95 of 110 pk
Voor de nieuwe FABIA Monte Carlo zijn twee vermogensvarianten van de direct ingespoten 1.0 TSI Greentech turbobenzinemotor beschikbaar. De versie met 95 pk en handgeschakelde vijfversnellingsbak heeft een vanafprijs van 25.190 euro. De 1.0 TSI Greentech (110 pk) met automatische zeventraps DSG-transmissie is er vanaf 27.690 euro*. Genoemde tarieven zijn prijzen voor levering vanaf 1 januari 2023.

De nieuwe FABIA Monte Carlo staat in augustus 2022 bij de dealer. De volledige prijslijst is hier te vinden en de ideale FABIA is vanaf nu eenvoudig samen te stellen in de configurator . Elke nieuwe FABIA wordt standaard geleverd met vier jaar garantie.