In de Waddenzee leven alle dieren, vogels, planten het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film. De komende maanden publiceert WADfilm in opdracht en nauwe samenwerking met het NIOZ een 10-delige educatieve filmreeks over de Waddenzee. De eerste aflevering dook in de wereld van de kiezelwieren als basis van het gehele voedselweb van het wad, de vandaag verschenen tweede aflevering gaat over de kanoeten die in deze periode massaal landen in de wadden. Kern van alle filmpjes is dat de meest recente wetenschappelijke kennis van het NIOZ samenkomen met de prachtige natuurbeelden van de film. Zo versterken verhaal en beeld elkaar maximaal.
Wad luchten
Filmpje over kanoeten: https://www.youtube.com/watch?v=XQWTihgugQYLink
Filmpje over kiezelwieren: https://www.youtube.com/watch?v=VSIaz-xQM7Q

Kanoeten vreten zich vol
Op dit moment vindt de voorjaarstrek van de kanoeten plaats. Waar mensen na de winter juist vaak weer wat proberen af te vallen, doen kanoeten er alles aan om in het voorjaar juist zwaarder te worden. Ze “vetten op”, en dit vet wordt vervolgens verbrand tijdens de lange non-stop vluchten tussen overwinteringsgebied en het Arctische broedgebied. Twee ondersoorten van de kanoet maken gebruik van de Waddenzee. De ene verblijft de gehele winter in de Waddenzee en broedt in de korte zomer op de toendras van Groenland en Noord-Oost Canada. De andere overwintert in West-Afrika, maakt in het voorjaar een tussenstop in de Waddenzee, om vervolgens in het noorden van Rusland te broeden.
Wad Kanoet kokkel
Broedgebied onder druk
Als gevolg van klimaatsveranderingen, warmt het noordelijke broedgebied van de kanoet momenteel in razend tempo op. Het voorjaar begint er steeds vroeger, en het lijkt erop dat kanoeten moeite hebben die snelle veranderingen bij te houden. We zien dat kanoeten over de afgelopen 30 jaar 15% kleiner zijn geworden, en we denken dat dat komt omdat kanoetenkuikens nu te laat uitkomen om te profiteren van de steeds vroeger startende insektenpiek.

Expeditie NIOZ naar de Russische toendra
Komende zomer vindt er een expeditie van het NIOZ plaats op de Russische toendra, waarbij we gaan onderzoeken of het inderdaad zo is dat kanoetenkuikens na de voedselpiek uitkomen, en wat de gevolgen zijn van een lagere groeisnelheid. We zullen de uitgegroeide kuikens uitrusten met kleine satellietzendertjes, en hopen ze in het najaar weer in de Waddenzee te kunnen begroeten, om vervolgens te onderzoeken hoe ze ‘dealen’ met een steeds kleiner lichaam.

WAD, overleven op de grens van water en land
Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera's weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed en de crew van Ruben Smit kon alleen aan de slag dankzij de hulp en nauwe samenwerking met vele natuurorganisaties, onderzoeksinstituten en overheden in de wadden. NIOZ is een van deze partners. Wadfilm gaat in oktober in premiere. Op dit moment is de montage van ruim 4 jaar filmen en 450 uur aan materiaal in volle gang.

Het waddengebied verdient een echte, goede natuurfilm
Wad logoEen film die jou als kijker doet verwonderen en laat zien hoe ongelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied op wereldschaal is. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Een film die de bijzondere esthetische kanten van het gebied laat zien. Een film die laat zien hoe ongelooflijk dynamisch en groots het gebied is. Een film die voor eens en voor altijd laat zien hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is. Een film die gemaakt moest worden.