GEHAKTBROOD; LEKKER EN MAKKELIJK TE MAKEN

GehaktbroodGehaktbrood is lekker bij de warme maaltijd en als broodbeleg.

paprikaPAPRIKASOEP

Nu de paprika's per kilo in de aanbieding zijn is het tijd voor een heerlijke paprikasoep.

Meestal kosten goede paprika's een euro per stuk. Maar nu is er een overschot en liggen ze in de winkel voor 1,89 per kilo. Daarom is het nu tijd om paprikasoep te maken. Met een eenvoudig recept zet je dat snel en simpel op tafel.

Kenwood karnemelkbrood p300KARNEMELKBROOD

Nee, de kMix is geen broodbakmachine. Maar je kunt er wel heel goed het deeg in kneden.

Laat ik beginnen met de benodigdheden voor een brood van ongeveer 750 gram. Neem 500 gr. bloem, 260 ml. karnemelk, 40 gr. zachte boter, 1 eetlepel suiker, 2 teelepels zout, 21 gr. verse gist (of 1 zakje van 7 gr. gedroogde gist ) en 2 eetlepels olijfolie.

Weeg alle ingrediënten af en zet die klaar. Zorg dat de karnemelk op kamertemperatuur is. Breng die desnoods au bain marie op die temperatuur. Doe een scheut van de karnemelk in een schaaltje met daarbij de gist en de suiker. Even roeren en dan laten staan tot de boel begint te gisten. Doe de bloem in een kom en meng daar de zout plus de olijfolie door en vervolgens de boter in kleine zachte klontjes. Als de boter is opgenomen het gistmengsel erbij en tenslotte de karnemelk. Kneed het hele zaakje goed door. Of laat dat door de kMix doen.

Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek in een schaal met daarover heen een vochtige theedoek. Sla het deeg hierna een keer of vier om en maak er een brood van. Leg dat op een bakplaat. Snijd er enkele ondiepe sneden in. Dek de deegbol weer af met een theedoek en laat die nog eens een half uur rijzen.

Verwarm de oven voor. Elektrisch 250 graden, hetelucht 225 graden, gas stand 5. Bak het brood tenslotte in 30 mimnuten goudbruin gaar. En dan smullen met een beetje roomboter erop en geitenkaas. Of ander beleg natuurlijk.

Kenwood penne p300PENNE ARIALE

Zelf pasta maken is hartstikke simpel. Zeker als je daarbij de Kenwood kMix keukenmachine met pastamaker gebruikt.

Doe 200 gram bloem (het betse is 00) in de mengkom en doe daarbij 100 gram (is 2 middelgrote) geklopte eieren. Meng dit tot er een kruimelig deeg ontstaat. Dat deeg doe je door de pastamaker, die er mooie penne van maakt. Kook de Penne Ariale 10 minuten in ruim water. Voeg zout toe. Giet af en dien ze daarna op.

 

tuinbonentapenadeTUINBONEN TAPENADE

Op een gezellig avondje kom je altijd goed voor de dag met een schaaltje pesto of tapenade. Heerlijk om op een toastje te smeren. Maar doe dat nu eens met echte Hollandse tuinbonen... Dat is wel even iets anders!

Doe in een koekenpan een beetje extra vierge olijfolie en laat die niet te heet worden. Bak in die olie 250 gram Hollandse tuinbonen (uit de diepvries is prima). Even aanzetten en vervolgens 10 minuten op een laag vuur gaar laten worden. Laat de bonen afkoelen en doe ze in een keukenmachine met daarbij een flinke sjalot in stukjes gesneden, twee tenen knoflook, een eetlepel pijnboompitten en een eetlepel peterselie, een mespunt gemberpoeder en een mespunt paprikapoeder. Voeg nog een scheutje van de olijfolie toe en een theelepel port. Maal en mix de ingrediënten tot een fijne tapenade. Breng op smaak met zout en peper. Laat de visite het op een toastje smeren of doe dat zelf en serveer die uit. Garneer in het laatste geval de hapjes met een reepje tomaat voor de kleur.

Om deze tuinbonen tapenade een extra bite te geven kun je er een beetje oude kaas door doen. Parmezaanse kaas of Pecorino, een harde kaas die van schapenmelk is gemaakt, geeft een Italiaanse twist aan dit Hollandse recept.

sashimitonijnSASHIMI VAN TONIJN

Zo eenvoudig en zó lekker. Dat is sashimi. Wat je nodig hebt is kersverse zeevis en/of schelpdieren plus een vlijmscherp mes. Deze keer tonijn.

Neem een verse moot tonijn en snijd daarvan plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de rauwe tonijn op een bordje en serveer daarbij een stukje gember en een bakje ketjap om het visvlees in te dopen. Meer heb je niet nodig voor dit gerecht van puur natuur. Héérlijk!

MOSTERDSOEP

mosterdsoepMosterdsoep kun je in diverse variaties op tafel zetten. Alleen al de keuze van mosterd kan een grote vraag zijn. Niet voor een Zaankanter natuurlijk, want die gebruikt uiteraard grove Zaanse mosterd van molen De Huisman.

Doe een klontje boter in een pan, laat het smelten en strooi er dan een 2 eetlepels gesnipperde uitjes in. Even fruiten. Dan een gesnipperde teen knoflook erbij en een halve liter water met een vleesbouillon blokje. Vervolgens pureren en dan een paar flinke scheppen grove Zaanse mosterd erin. Proeven... O jee! Veel te scherp! Daar krijg ik klachten over. Geen nood. Een flinke scheut honing doet wonderen. Als de soep klaar is twee fijngesneden bosuitjes erbij. Laat die niet koken. De hete soep is voldoende om de bosui enigszins te garen en toch knappperig te houden. Serveer de soep met fijne reepjes uitgebakken katenspek er doorheen voor een extra bite.

TARTAAR VAN TONIJN (amuse)

Niets is lekkerder dan je gasten voor het diner in de juiste stemming brengen met enkele heerlijke amuses.

tonijnamuseEen van mijn succesnummers is tartaar van tonijn. Daarvoor gebruik ik een vers stuk tonijn dat ik met een mes fijn snijd tot een fijne tartaar. Beetje peper en zout er door, wat gesnipperde ui, fijngesneden tomaat en een paar druppels extra vierge olijfolie. Goed mixen en dan serveren op een amuselepel. Heerlijk.

Je kunt de tonijntartaar ook op smaak brengen met peper en zout en vervolgens garneren met half geslagen room waar je een beetje ketjap doorheen doet.

CARPACCIO VAN COQUILLES

coquillesCoquilles kun je op diverse manieren bereiden. Je kunt ze ook rauw opdienen. Als een bijzondere amuse, die je dan met veel aplomb serveert als een carpaccio. Eigenlijk is dat een variatie op Japanse sashimi.

 

santokumesVoor dit gerecht heb je een vlijmscherp mes nodig. Een Japanse santoku voldoet eigenlijk het beste. Neem een verse coquille, ofwel St. Jacobsschelp, en snij daarvan plakjes die niet dikker ziijn dan 2 millimeter. Verspreid ze over een kleine schaaltje.

Je kunt deze amuse presenteren met een paar druppels ketjap, of zoals ik gedaan heb met een Toscaans toefje. Dat is een soort chutney. Je maakt het door een gesnipperde ui licht te fruiten in een smaakvolle olijfolie. Doe daarbij fijngesnipperde tomaat. Paar druppels citroen bijvoegen en afmaken met peper, zout en Italiaanse kruiden.

ROOS VAN ZALM EN GARNALEN 

Als je een grotere portie wilt.

rooszalmJe zult je gasten ongetwijfeld blij maken met een stuk of drie van bovenstaande bonbons. Je kunt ook besluiten ditzelfde gerecht in een grotere portie te serveren. Als voorgerecht. In plaats van een ouderwetse garnalencocktail in een glas. Neem dan een groter bakje en maak daarin een rand van ongeveer 2 cm hoog die je van de zalm snijdt. Beetje rommelig neerleggen zodat het idee van een roos ontstaat. Vul de roos met de garnalenmix en maak af met peterselie en een stukje tomaat. Nou..! Daar maak je ook een leuke indruk mee.

BONBON VAN ZALM EN GARNALEN

Amuses kun je op velerlei manieren presenteren. Bijvoorbeeld als een mooi opgemaakte bonbon.

bonbonzalmgarnalenBegin met het bereiden van de garnalen als een cocktail. Dat doen we door de garnalen in een kom te mengen met een schep mayonaise, een beetje ketchup en een halve theelepel port (Wit of rood maakt niet uit. Doe niet teveel port in het mengsel, want dan gaat de smaak al gauw overheersen.) Op smaak brengen met peper en zout.       Leg een plak dungesneden gerookte zalm op een snijplank. Leg daarop een paar scheppen garnalencocktail. Beetje aandrukken en dan voorzichtig de zalm er omheen draaien. Als je rond bent de zalm afsnijden en nog een rol maken. Snijd tenslotte de rollen in mooie stukken en zet die rechtop op een serveerschaal. Garneer de bonbon met een beetje gehakte peterselie en een partje van een cherrytomaat. En dan... Uitdelen maar en complimenten in ontvangst nemen voor deze fraaie lekkernij.

Aanvullende gegevens