Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ford beschermt spullen in koffer met honingraatplank

Ford honeycomb 18 lagen7-1-18. Een honingraatplank van gerecycled papier beschermt kwetsbare spullen in kofferbak van Ford EcoSport SUV.

 

 


Een bijenkorf vormde de inspiratiebron voor ingenieurs bij het ontwikkelen van de 'honingraatplank': de lichtgewicht bovenplaat van een verborgen opbergvak in de kofferbak die 100 keer zijn eigen gewicht kan dragen. Dat is een sterkere verhouding kracht/gewicht dan staal.

Ford honeycomb 18 eieren

De verstelbare plank die dienst doet als bodemplaat in de bagageruimte, is ontwikkeld voor de nieuwe Ford EcoSport SUV. De verstelbare bodem is ontworpen om kostbare of kwetsbare spullen te beschermen en aan het oog te onttrekken en zorgt voor maximale flexibiliteit van de kofferruimte. Door de bodemplaat in de hoogste stand te zetten wordt tevens de tildrempel geëlimineerd. Dit zorgt voor een maximaal comfort als er zware spullen in de kofferbak moeten worden gezet. De verstelbare bodem kan een belasting aan van meer dan 300 kg (dat is meer dan drie gemiddelde volwassen mannen, zelfs in imkeruitrusting), maar weegt zelf nog geen 3 kg.

Ford honeycomb 18 profiel

"De natuur is één groot innovatielaboratorium, en dieren – van bijen en termieten tot bevers – behoren tot de beste ingenieurs ter wereld" aldus Bettina Veith, Ford EcoSport assistant chief engineer. "Van de eigenschap van honingraat om iets sterk te maken zonder gewicht toe te voegen, is altijd dankbaar gebruikgemaakt in grootse ontwikkeltrajecten zoals bij ruimteraketten, straaljagers en supercars. Daardoor was het een natuurlijke keuze voor een supersterk platform in de kofferruimte van de EcoSport."

Ford honeycomb 18 EcoSport

Voor het maken van de plank plaatsten ingenieurs een laag honingraatachtige cellen van gerecycled papier en een lijm op waterbasis tussen twee lagen licht en duurzaam glasvezel. De lichtgewicht oplossing draagt eveneens bij aan een lager brandstofverbruik.

Ford honeycomb 18 lagen

Zelf rijden
Lezers zijn van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens