De twee Zweedse premium mobiliteitsmerken startten in augustus 2022 een samenwerking waarbij Polestar accu’s en technologie levert aan Candela voor de aandrijving van elektrische draagvleugelboten.

De Candela C-8 'powered by Polestar' wordt naar verwachting voorzien van hetzelfde 69 kWh accupakket en dezelfde DC-laadtechnologie als die van de Polestar 2 Standard range Single Motor. Candela verwacht een actieradius van maximaal 57 zeemijl op één lading bij een kruissnelheid van 22 knopen. Dit zijn gunstige waarden in vergelijking met motorboten met een verbrandingsmotor. Het hogesnelheidsbereik is naar verwachting 2 tot 3 keer groter dan dat van conventionele elektrische speedboten. 
Polestar-Candela_electric-22-rzij.jpg

“Met de accu’s van Polestar wordt de Candela C-8 de eerste elektrische boot waarmee je kunt varen naar bestemmingen die voorheen alleen bereikbaar waren met boten met verbrandingsmotor. De Candela C-8 ’powered by Polestar’ is een belangrijke doorbraak op het gebied van elektrificatie op zee”, zegt Gustav Hasselskog, CEO en oprichter van Candela.

De hoge elektrische prestaties op zee worden mogelijk gemaakt dankzij een combinatie van innovatieve technologieën van zowel Candela als Polestar. De Candela C-8 maakt gebruik van een efficiënte direct drive pod-motor – de Candela C-POD – en 'vliegt' op computergestuurde draagvleugels die de romp met hoge snelheden boven het water tillen. Door deze technologie wordt het energieverbruik tot 80% verminderd in vergelijking met traditionele motorboten. 
Candela-C-8-Polestar-23-la.jpg

Naast het 69 kWh accupakket van de Polestar 2, levert Polestar ook DC-snellaadtechnologie voor de Candela C-8, en deelt het onderzoeks- en ontwikkelingskennis om de technologie en software te integreren in een maritieme toepassing.

"Het delen van knowhow op het gebied van accu’s en autotechnologie met Candela helpt om ons gezamenlijke doel te bereiken, namelijk de transitie naar een toekomst waarin alle vormen van transport duurzaam zijn", zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar.

De levering van accu’s en oplaadcomponenten aan een derde partij op deze manier is een primeur voor Polestar als EV-fabrikant en is een nieuwe stap voor het merk om duurzame elektrische mobiliteit ook buiten de auto-industrie te stimuleren.