We kunnen het er waarschijnlijk wel over eens zijn dat het winter de meeste problemen op de weg veroorzaakt. Er ligt ijs op de weg, het kwik is bijna nul, je zit vast in het verkeer, de radio heeft vanmorgen al zes keer 'Last Christmas' gedraaid, …. Het laatste wat je nodig hebt is dat nu ook nog je wagen stilvalt...
Om dit te voorkomen moeten we ons niet laten misleiden door de buitentemperatuur. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, treedt oververhitting van voertuigen juist vooral op in de winter als gevolg van een storing in het koelsysteem, zoals een verstopte thermostaat of een koelmiddellek. Oververhitting kan problemen tijdens de rit en mogelijk zelfs dure of onherstelbare schade veroorzaken.
Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om signalen van oververhitting te herkennen. Aanwijzingen dat de motor oververhit is zijn een brandlucht, stoom, of een temperatuurmeter in het rood.
Maar wat kunnen we doen als deze signalen zich toch voordoen? En hoe kunnen we ze voorkomen zodat de autorit zo stressvrij en aangenaam mogelijk verloopt en we op tijd op onze bestemming aankomen? Wij delen onderstaande tips met je!

1. Spoel je koelsysteem
Na verloop van tijd kan vuil en aanslag zich onderweg ophopen en de goede circulatie in koelsysteem van de motor verhinderen, waardoor deze de interne temperatuur niet meer kan regelen. Een koelvloeistofspoeling voert deze verontreinigingen af, waardoor het een cruciale procedure is om jouw voertuig gezond te houden en verstoppingen van de verwarming, motorcorrosie, lekken, schade aan de thermostaat en problemen met de waterpomp te voorkomen.
In de handleiding van jouw auto of motor vind je gespecialiseerd advies over wanneer en hoe een koelvloeistofspoeling moet worden uitgevoerd. Als vuistregel houd je aan de koelvloeistof om de twee jaar (of om de 65.000 kilometer) te verversen.
Het regelmatig verversen van de koelvloeistof helpt de motortemperatuur te regelen en oververhitting in de kiem te smoren. Helaas zijn we niet altijd zo voorbereid en proactief. Dus wat moeten we dan doen als we halverwege de reis met een oververhit voertuig te maken krijgen?

2. Zet de verwarming aan
Deze tip geldt alleen voor auto’s. Het is raar maar waar: om de motor van je auto te koelen, moet je misschien warme lucht in het passagierscompartiment pompen.
Het aanzetten van de verwarming en airco leidt de warmte namelijk weg van de motor. Het opent de warmtewisselaar (een kleinere versie van de radiator die vooraan in uw auto zit) waardoor het koelsysteem meer hitte kan afvoeren en op een veiligere temperatuur kan werken. Het goede nieuws is dus dat je jouw bevroren vingers aan het stuur kunt afkoelen in de wetenschap dat het ook helpt om de motor gezond te houden.

3. Geef gas of zet de motor aan de kant
Als je tijdens jouw reis regelmatig moet stilstaan in de file kan dit leiden toto hogere motortemperaturen doordat de rijwind niet meer bijdraagt tot de koeling.
Laat indien mogelijk een groter gat ontstaan tussen jou en je voorligger zodat je langzaam kan blijvend rijden en de rijwind de temperatuur doet dalen.
Als geen van bovenstaande stappen helpen en de temperatuur van de motor uit de hand loopt, stop dan aan de kant van de weg. Open vervolgens de motorkap om de warmte direct te laten ontsnappen.
Raak daarna in geen geval onderdelen aan, zeker de motor of de radiator niet. Het mengsel van water en koelvloeistof staat onder druk als het heet is, en als u de radiateurdop opent kan de koelvloeistof eruit spuiten en ernstige brandwonden veroorzaken. Als u hem toch moet openen, wacht dan tot de motor volledig is afgekoeld.

4. Bel een garage of monteur
Hoewel deze tips en snelle oplossingen een verschil kunnen maken, kan de motor van jouw voertuig bij aanhoudende oververhitting lijden aan een grondiger probleem dat gespecialiseerde hulp vereist.
Als je ziet dat de temperatuurmeter de meeste tijd in het rood staat, stop dan en bel een monteur. 
Rijd daarna, afhankelijk van de toestand van je voertuig, naar de werkplaats of vraag een takelwagen om de motor te beschermen tegen verdere schade. De monteur kan een diagnose stellen en je hopelijk zo snel mogelijk weer op weg helpen. Volg verder het advies van de monteur over preventieve oliemaatregelen.

5. Kies een hoogwaardige motorolie
Moderne motoren werken bij hogere temperaturen en met meer bewegende delen dan ooit tevoren. Om goed te kunnen functioneren, moeten deze delen gesmeerd worden om wrijving te verminderen en tegelijkertijd warmte af te voeren en de prestaties van de motor te behouden.
Een hoogwaardige motorolie voor zowel auto's als motorfietsen kan helpen een te hoge temperatuur te bestrijden door de warmte te reguleren en te absorberen, cruciale onderdelen tegen schade te beschermen en het brandstofverbruik te verminderen.
Gelukkig kunnen zijn de huidige oliën met een hoge viscosteitsindex geschikt voor een breed temperatuurbereik. Zo zal een 5W-40 olie bij een koude start voldoende vloeibaar zijn voor een snelle en efficiënte smering terwijl deze bij hoge temperaturen een nog steeds een voldoende sterke smeerfilm zal bieden.
Denk eraan: je moet de juiste olie en viscositeit voor jouw model kiezen om verdere problemen met het voertuig te voorkomen. Voordat je iets koopt gebruik je het beste een smeermiddelaanbeveler om een product te vinden dat jouw motor veilig en soepel houdt.

Blijf koel deze winter
Uiteindelijk is de motor het hart van een voertuig. Die moeten we dus met veel zorg en aandacht behandelen. Regelmatige oververhitting kan de levensduur beperken en grote reparaties kunnen zelfs de volledige waarde ervan overschrijden, wat een afschrijving door de verzekering betekent.

Zoals het beroemde gezegde luidt: "voorkomen is beter dan genezen". Hoewel je misschien niet verwacht dat de motor bij koel weer oververhit raakt en denkt deze te kunnen repareren als dat toch gebeurt, is dat niet altijd het geval.

In plaats daarvan is het belangrijk regelmatig de koelvloeistof te verversen en investeren in hoogwaardige motorolie, ongeacht hoe goed jouw motor lijkt te lopen. Het kan je een hoop tijd en geld besparen en de rit naar het Kerstdiner zo aangenaam mogelijk maken.