Het totale aantal voor users beschikbare Europese NIO Swap Stations is daarmee momenteel 10, en het merk plant er tegen eind 2023 120 te hebben geopend. Het nieuwste Power Swap Station van NIO in Nederland is gevestigd op het parkeerterrein aan de Hogenhoorn 3, 2635 BZ, in Den Hoorn ZH, vlak naast de A4 richting Den Haag. 

NIO-users kunnen nu op drie locaties in Nederland de batterij van hun NIO laten ‘swappen’ voor een volle. In de toekomst kan er via de Power Swap Stations indien gewenst ook gekozen worden voor een tijdelijk groter batterijpakket, bijvoorbeeld voor het rijden naar een wintersportbestemming. Bij elke Power Swap wordt de staat van de batterij en het elektrische systeem zorgvuldig gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat zowel de auto als de batterij in optimale staat verkeert. Een ander voordeel van de Power Swap laadoplossing is dat NIO-users altijd beschikken over een recente batterij met de nieuwste batterijtechniek, ongeacht de leeftijd van de auto. 

312 swaps per dag en power balancing van het stroomnetwerk
Een Power Swap Station heeft de grootte van een dubbele garagebox en kan tot 312 ‘swaps’ per dag uitvoeren. Het station kan maximaal 13 batterijen opladen met een vermogen van 20 tot 80kW per batterij, op een manier die het elektriciteitsnet en de batterijen beschermt, zonder pieken in het stroomnet te veroorzaken. 

De Power Swap Stations van NIO kunnen méér dan alleen het wisselen van batterijen van NIO-modellen. Binnenkort bieden ze namelijk ook de mogelijkheid om de netfrequentie te balanceren. De Power Swap-technologie van NIO kan hiermee een belangrijke rol spelen in het efficiënter maken van het elektriciteitsnetwerk, en daarmee de verdere verduurzaming van Nederland. 
NIO-Power-Swap-10e_in_Europa-22-Den_Hoorn_ZH-verpakt.jpg

Meer dan 15 miljoen Swaps
De NIO Power Swap Stations in Den Hoorn, Apeldoorn en Tilburg zijn de eerste drie Nederlandse locaties binnen een netwerk dat op termijn niet alleen landelijk, maar ook Europees dekkend is. NIO plant tegen het einde van 2023 maar liefst 120 Power Swap Stations in Europa te hebben gerealiseerd, waarmee elektrisch rijden ook over langere afstanden comfortabeler en sneller wordt dan ooit tevoren. 

De Power Swap-technologie van NIO heeft zich in de praktijk inmiddels ruimschoots bewezen. Het merk heeft in China al ruim 1.300 Power Swap Stations gerealiseerd die samen met de reeds 10 Power Swap Stations in Europa meer dan 15 miljoen swaps hebben uitgevoerd.