De stand van Opel straalt van 14 tot en met 22 januari 2023 in het kenmerkende Opel-geel. Alle modellen op de stand (stand 5101 in hal 5) zijn volledig elektrisch of plug-in hybride. Vele zijn dat voor het eerst: zo beleeft de Opel Astra Electric zijn publieksdebuut in Brussel. Het is de eerste batterij-elektrische Astra in het decennialange succesverhaal van de bestseller.
Opel-Astra-Electric-22-rv.jpg

Ook de nieuwkomers van Opels dynamische submerk GSe – de Opel Astra Sports Tourer GSe en de Opel Grandland GSe – maken in Brussel hun publieksdebuut. Maar dat is nog niet alles: de Opel Mokka Electric heeft een nieuwe batterij en een 20 procent grotere actieradius dan voorheen. Het aanbod geëlektrificeerde personenauto’s wordt in Brussel gecompleteerd door de Opel Corsa-e. En last but not least demonstreert Opel op de Autosalon van Brussel zijn elektrische bedrijfswagens Combo-e en Vivaro-e, de ‘Internationale bestelwagen van het jaar 2021’.

“We beginnen aan het volgende hoofdstuk van ons elektrificatie-offensief met de première van de Opel Astra Electric”, zegt Opel CEO Florian Huettl. “De eerste volledig elektrische Astra geeft een extra impuls aan elektrische mobiliteit in het belangrijke compacte segment van de automarkt. Daarbij bewijst ons volledig geëlektrificeerde modellengamma dat wij grote vorderingen maken in ons streven om een volledig elektrisch merk te worden. Ook maken steeds meer klanten gebruik van onze online mogelijkheden.”

Opel Astra Electric: de eerste volledig elektrische Astra
De Opel Astra Electric, de batterij-elektrische versie van de winnaar van het ‘Gouden Stuurwiel 2022’2, kan op de Autosalon van Brussel voor het eerst door het publiek worden bewonderd. De lithium-ion-batterij van 54 kWh maakt een emissievrije actieradius van maximaal 416 kilometer3 (WLTP) mogelijk. En als de batterij van de elektrische Astra moet worden opgeladen, dan duurt dat niet lang: aan een 100 kW snellaadstation (DC) is de Astra Electric in ongeveer 30 minuten weer voor 80 procent opgeladen. De Astra Electric is standaard uitgerust met een 3-fase boordlader van 11 kW voor snel laden aan een Wallbox (AC) thuis.

De elektromotor levert 115 kW (156 pk) vermogen en maar liefst 270 Nm koppel, zodat snelle acceleraties gegarandeerd zijn. De Astra Electric heeft een topsnelheid van 170 km/u. De vijfdeursversie – overigens net als de Astra Sports Tourer Electric die later verschijnt – biedt veel rijplezier, op verantwoorde en lokaal emissievrije manier.

Rijplezier bij uitstek: Astra GSe, Astra Sports Tourer GSe en Grandland GSe
Puur en dynamisch rijplezier is ook gegarandeerd door de afkorting GSe, die staat voor ‘Grand Sport Electric’ – dus voor geëlektrificeerd en opwindend rijplezier. Opel presenteert de topversies Astra Sports Tourer GSe en Grandland GSe op de Autosalon in Brussel. De nieuwkomers hebben een steviger onderstelafstemming voor meer feedback aan de bestuurder. De GSe-modellen zijn nog dynamischer en nauwkeuriger te besturen dan de modellen waarop ze zijn gebaseerd. Besturing, wielophanging en remmen reageren direct op de input van de bestuurder. KONI FSD-technologie maakt diverse demperinstellingen mogelijk, afhankelijk van de situatie, voor zowel een optimale wegligging als optimaal comfort.

Met een systeemvermogen van 165 kW (225 pk) en een maximumkoppel van maar liefst 360 Nm biedt zowel de nieuwe Astra Sports Tourer GSe als de vijfdeurs Astra GSe het puurst denkbare rijplezier (brandstofverbruik volgens WLTP4: 1,1-1,2 l/100 km, CO2-emissie 25-26 g/km, beide gemiddelde en voorlopige cijfers). De Grandland GSe legt de lat nog hoger op het gebied van prestaties. Die combineert de kracht van een 1,6-liter turbobenzinemotor met die van twéé elektromotoren – één per as. Dat resulteert in een systeemvermogen van 221 kW (300 pk) (brandstofverbruik volgens WLTP4: 1,3 l/100 km, CO2-emissie 29-31 g/km; beide gemiddelde, gewogen en voorlopige cijfers). De plug-in hybride aandrijving maakt de Grandland GSe een krachtige en sportieve SUV met permanente, elektrische vierwielaandrijving, uitstekende grip op de weg en de beste acceleratie vanuit stilstand in zijn klasse. In slechts 6,1 s sprint de Grandland GSe vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 235 km/u (135 km/u puur elektrisch).

Mokka Electric: succesvolle compacte SUV nu nog beter
De Opel Mokka was het eerste model met de Opel Vizor, het nieuwe gezicht van het merk. Met zijn heldere en gedurfde design en zijn volledig digitale Pure Panel-cockpit is de Mokka een bestseller in het B-SUV-segment. Inmiddels kiezen steeds meer klanten voor de batterij-elektrische versie. Als Mokka Electric, winnaar van het ‘Gouden Stuurwiel 2021’5, is hij nu nog veelzijdiger. In de toekomst verschijnt ook een versie met een grotere batterij van 54 kWh. Daarmee is de lokaal emissievrije actieradius van de Mokka Electric geen 338 maar 406 km (WLTP) – dat is 20 procent meer dan voorheen. Zo laat de Mokka Electric zien hoe emotie en praktische bruikbaarheid optimaal samengaan.
Opel-Mokka-Electric-22-lv.jpg

Als het om puur elektrisch rijplezier gaat, kan Opel zijn bestseller, de Corsa-e niet overslaan. Met dit model ging Opels elektrificatie-offensief in 2019 van start en sindsdien is het model zeer populair. Hij is wendbaar, praktisch in het gebruik en rijdt lokaal emissievrij. En de Corsa-e heeft niet alleen de vakpers overtuigd, maar ook het publiek – getuige het winnen van het ‘Gouden Stuurwiel 2020’6.
Opel-Corsa-e-22-lv.jpg

Nu al volledig elektrisch: de lichte bedrijfswagens van Opel
Opel presenteert op de Autosalon van Brussel niet alleen zijn nieuwe en zeer succesvolle geëlektrificeerde personenauto’s, maar ook de elektrische bedrijfswagens. Nu al zijn alle drie de modellen verkrijgbaar met elektrisch aandrijving – van de compacte Opel Combo-e, via de allrounder en tot ‘Internationale bestelwagen van het Jaar 2021’ gekozen Vivaro-e, tot en met de grootste van het trio, de Movano-e. De volledig elektrische modellen zijn een uitgelezen keuze voor ondernemers die – net als Opel – focussen op vergroening van hun wagenpark, maar niets willen inleveren op prestaties, laadcapaciteit en gebruiksmogelijkheden. De Combo-e, Vivaro-e en Movano-e zijn ook in de toekomst zeer geschikt voor de zogenoemde ‘last-mile deliveries’ in binnensteden en milieuzones. De plaatsing van de batterijen onder de vloer zorgt er ook voor dat Opels lichte bedrijfswagens een lager zwaartepunt hebben en daardoor een nóg betere wegligging. Tegelijk betekent dat ook dat geen laadruimte verloren gaat.
Opel-Combo-e-22-lv.jpg

In de ‘Mobility Corner’ op de stand presenteert Opel zijn online verkoopkanaal. Klanten kunnen hier hun auto digitaal configureren, het resultaat op het scherm bewonderen en bestellen – desgewenst met aflevering thuis.

Voorlopige actieradius, berekend volgens WLTP-testprocedure (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). De werkelijke actieradius kan variëren onder invloed van omstandigheden en diverse factoren, zoals persoonlijke rijstijl, routekenmerken, buitentemperatuur, gebruik van verwarming, airconditioning en preconditioning.
2 AUTO BILD 45/2022 en BILD am SONNTAG 46/2022, categorie ‘Beste auto tot € 50.000.
3 Voorlopige actieradius, berekend volgens WLTP-testprocedure (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). De werkelijke actieradius kan variëren onder invloed van omstandigheden en diverse factoren, zoals persoonlijke rijstijl, routekenmerken, buitentemperatuur, gebruik van verwarming, airconditioning en preconditioning. Model nog niet leverbaar.
4 Voorlopige waarden op basis van WLTP-testprocedure (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Het verbruik, de CO2-emissie en actieradius hangen niet alleen af van het efficiënte energieverbruik van de auto, maar ook van de rijstijl en andere niet-technische factoren. De informatie m.b.t. verbruik en emissie zijn niet van toepassing op een specifiek voertuig’, maar alleen bedoeld ter vergelijking met de cijfers van andere modellen. Model is nog niet leverbaar.
5 AUTO BILD 45/2021 en BILD am SONNTAG 46/2021, categorie ‘Beste auto tot €25.000’ incl. milieubonus.
6 AUTO BILD 45/2022 en BILD am SONNTAG 45/2022, categorie ‘Kleine auto’s’.