Deze campings behaalde de maximale score van vijf sterren en krijgen daardoor het predicaat ANWB Top camping. Nederlandse campings zijn met 54 Top campings in de categorie groot en middelgroot en 14 Top campings in de categorie klein, opnieuw koploper in Europa.

Als enige partij in Nederland voert de ANWB volledig onafhankelijke campinginspecties uit in Europa. Afgelopen zomer konden de campinginspecteurs als vanouds reizen naar Europese kampeerlanden en hebben zij meer dan 1800 campings geïnspecteerd. 220 campings in Europa hebben de maximale score behaald en ontvangen de titel ANWB Top camping 2023.

De inspecteurs beoordelen op sanitair, terrein, zwemmen, recreatie en winkels & horeca. Omdat veel kampeerders het sanitair belangrijk vinden telt dit zwaarder mee in de eindscore. De score van een camping wordt weergegeven in sterren. Campings met 3 sterren of meer krijgen de eretitel ANWB Erkende camping.

Alle door de ANWB geïnspecteerde campings zijn te vinden en te boeken op anwbcamping.nl. Grote en middelgrote campings worden getoond met de traditionele gele sterren. Campings die hier hoog scoren hebben veel faciliteiten van uitstekende kwaliteit. Kleine campings zijn te herkennen aan de groene sterren. Voor deze campings weegt het hebben van heel veel faciliteiten minder mee en vallen er onder andere punten te verdienen met rust en privacy.

De campinggidsen Erkende campings 2023 en Kleine campings 2023 zijn vanaf januari en februari in de winkel en via anwb.nl te verkrijgen.

ANWB Top campings Nederland 2023.pdf
116.94 KB
ANWB Top campings Europa 2023.pdf
203.82 KB
ANWB Top Kleine campings 2023.pdf
128.44 KB